Owoce: smaczna i zdrowa przekąska, składnik letnich tart i tortów lub komponent lekkich deserów. Tradycyjna kuchnia polska zachwyca nas bogactwem przepisów, w skład których wchodzą najczęściej sezonowe dary sadów i lasów – i bardzo dobrze, bo owoce stanowią niezwykle ważny poziom zdrowej piramidy żywienia.


Piramida żywienia, najkrócej mówiąc, to zmieniona w 2010 r. graficzna ilustracja poszczególnych grup produktów, których spożywanie bądź ograniczanie jest konieczne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Postawę piramidy tworzą pełnoziarniste, grubo mielone produkty mączne (pieczywo, makarony), kasze, tłuszcze nienasycone i… ruch fizyczny. Już 30 min spaceru dziennie wystarczy, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość tlenu i utrzymać zalecaną kondycję. Drugi poziom piramidy zajmują warzywa (zwłaszcza strączkowe) i owoce. W mniejszych ilościach, ale jednak codziennie, powinniśmy spożywać także białko, a ono znajduje się np. w nabiale oraz mięsie. Unikać natomiast powinniśmy czerwonego mięsa, słodyczy, tłuszczy nasyconych i wyrobów pszennych – te produkty w codziennej diecie powinny występować w ograniczonym zakresie.

    Zgodnie z zaleceniami prawidłowego żywienia, powinniśmy sięgać po owoce 2 razy dziennie w ilości ok. dwóch garści – niezależnie od pory roku. W przypadku owoców sezonowych, Polacy coraz częściej eksperymentują z nietypowymi połączeniami smakowymi. Tradycyjna truskawka posłużyć może np. jako składnik sałatki, skomponowanej z rukolą i wędzonym łososiem. Ciekawy jest także przepis na schłodzone truskawki z odrobiną octu balsamicznego i cukru. To dosyć nietypowe recepty, jednak połączenia takie jak ser brie i winogrona albo ananas z szynką np. na pizzy nie budzą już przecież niczyjego zdziwienia.  Próbując nowoczesnych połączeń smakowych warto pamiętać także o tradycyjnych polskich aromatach oraz składnikach, obecnych w kuchni od zawsze. Mało komu nie smakuje np. kaczka faszerowana jabłkami, również oryginalny polski śledź w śmietanie podawany jest z kawałkami ligola lub szampiona. Owoce w połączeniu z mięsiwami nadają im niepowtarzalnego aromatu, sprawiają także, że danie staje się bardziej wykwintne. Polecam szczególnie Żurawinę i Borówkę Owocową, proponuje Małgorzata Przeździecka – Kierownik Marketingu z firmy Scandic Food. Owoce te sprawiają, że dziczyzna nabiera niepowtarzalnego smaku. Oryginalny smak żurawiny przełamany może zostać wyrazistym aromatem jałowca. Nie zapominajmy także, że żurawina oraz borówka idealnie komponują się z serami, pasztetami oraz – oczywiście – daniami na słodko. Jeśli nie mamy pod ręką czegoś, co mogłoby być przysłowiową lub też prawdziwą wisienką na naszym torcie lub deserze, możemy wspomóc się np. kawałkami owoców w sosie własnym. Dzięki temu dostarczymy organizmowi zalecaną porcję owoców niezależnie od pory roku – puentuje Małgorzata Przeździecka.
Możliwości eksperymentowania w kuchni są nieograniczone – wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni i upodobań smakowych. Na pewno warto zaryzykować i rozmyślając nad menu na kolejny dzień spróbować czegoś nowego – wiele smaków wszakże czeka tylko na swoje odkrycie. Przygotowując posiłki pamiętajmy jednak, jakie produkty są dla naszego organizmu najwłaściwsze, a jakie powinniśmy unikać – zgodnie z zaleceniami piramidy żywienia.

www.scandic-food.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Cebula smażona kalorie
Winogrona tabela kalorii
Ile kalorii ma pasztet
Jesiotr wędzony wartości odżywcze
Ile kalorii ma kaczka faszerowana

Wersja do druku