Przekąski z oliwkami
Spis treści
Autor
Hiszpańskie oliwki są różnorodne pod względem kolorów i sposobów przyrządzania. Mogą być marynowane, solone, przyprawiane ziołami czy faszerowane. Mają uniwersalny smak, który sprawia, że można je jeść solo lub jako jeden ze składników wielu potraw: przekąsek, sałatek, dań głównych... a nawet deserów.
Ponadto są niskokaloryczne i bogate w witaminy, dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety.
Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami
Składniki:
75 g hiszpańskich zielonych oliwek
75 g hiszpańskich czarnych oliwek
50 g pieczywa pokrojonego w kostkę
1 czerwona cebula
100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę
5 pomidorków cherry
Świeże liście bazylii
Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami i awokado
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
1 awokado pokrojone w kostkę
10 krewetek
Natka pietruszki do dekoracji
Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Usmaż krewetki i pokrój awokado w kostkę. Następnie powyższe składniki razem z czarnymi oliwkami włóż do miseczki. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek i udekoruj natką pietruszki.
Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Nic więc dziwnego, że oliwki stanowią bardzo istotny składnik kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Charakteryzują się one uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je spożywać zarówno bez żadnych dodatków, jak i w towarzystwie innych składników. Doskonale komponują się z każdym daniem: sałatkami, ryżem, makaronem, mięsem, rybami oraz napojami. Jednak najczęściej hiszpańskie oliwki spożywa się w formie przekąsek. A ich oferta jest ogromna: oliwki w całości, bez pestek, czarne, zielone, fioletowe, solone, marynowane, przyprawione czosnkiem, cytryną lub aromatycznymi ziołami, np.: bazylią, oregano, tymiankiem. Popularne są także oliwki faszerowane: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, łososiem, orzechami laskowymi, migdałami, cebulą, serem czy szynką. Różnorodność wypełnień, sposobów marynowania
i form podawania oliwek sprawia, że stanowią one smaczną przekąskę trafiającą we wszystkie gusta. Ponadto pozwalają na stworzenie pysznych potraw w kilka minut. Wystarczy przygotować ulubioną marynatę lub dodać kilka warzyw i danie gotowe. Zawsze warto mieć hiszpańskie oliwki w kuchni!
Hiszpańskie oliwki są fit!
Hiszpańskie oliwki, oprócz wspaniałego smaku, posiadają także inną zaletę - mają niewiele kalorii. Właśnie dlatego są szczególnie polecane jako lekkostrawna przekąska. Wartość kaloryczna oliwek
to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy, orzeszki. Dodatkowo hiszpańskie oliwki zawierają potrzebne organizmowi tłuszcze – 82 proc. stanowią tłuszcze jednonienasycone. Głównie są to kwasy oleinowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL), podnosząc zarazem poziom „dobrego cholesterolu” (HDL). Hiszpańskie oliwki są także bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.
Krakersy Pikantne kcal
Ziołolecznictwo ludowe
Wersja do druku
Ponadto są niskokaloryczne i bogate w witaminy, dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety.
Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami
Składniki:
75 g hiszpańskich zielonych oliwek
75 g hiszpańskich czarnych oliwek
50 g pieczywa pokrojonego w kostkę
1 czerwona cebula
100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę
5 pomidorków cherry
Świeże liście bazylii
Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami i awokado
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
1 awokado pokrojone w kostkę
10 krewetek
Natka pietruszki do dekoracji
Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Usmaż krewetki i pokrój awokado w kostkę. Następnie powyższe składniki razem z czarnymi oliwkami włóż do miseczki. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek i udekoruj natką pietruszki.
Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Nic więc dziwnego, że oliwki stanowią bardzo istotny składnik kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Charakteryzują się one uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je spożywać zarówno bez żadnych dodatków, jak i w towarzystwie innych składników. Doskonale komponują się z każdym daniem: sałatkami, ryżem, makaronem, mięsem, rybami oraz napojami. Jednak najczęściej hiszpańskie oliwki spożywa się w formie przekąsek. A ich oferta jest ogromna: oliwki w całości, bez pestek, czarne, zielone, fioletowe, solone, marynowane, przyprawione czosnkiem, cytryną lub aromatycznymi ziołami, np.: bazylią, oregano, tymiankiem. Popularne są także oliwki faszerowane: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, łososiem, orzechami laskowymi, migdałami, cebulą, serem czy szynką. Różnorodność wypełnień, sposobów marynowania
i form podawania oliwek sprawia, że stanowią one smaczną przekąskę trafiającą we wszystkie gusta. Ponadto pozwalają na stworzenie pysznych potraw w kilka minut. Wystarczy przygotować ulubioną marynatę lub dodać kilka warzyw i danie gotowe. Zawsze warto mieć hiszpańskie oliwki w kuchni!
Hiszpańskie oliwki są fit!
Hiszpańskie oliwki, oprócz wspaniałego smaku, posiadają także inną zaletę - mają niewiele kalorii. Właśnie dlatego są szczególnie polecane jako lekkostrawna przekąska. Wartość kaloryczna oliwek
to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy, orzeszki. Dodatkowo hiszpańskie oliwki zawierają potrzebne organizmowi tłuszcze – 82 proc. stanowią tłuszcze jednonienasycone. Głównie są to kwasy oleinowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL), podnosząc zarazem poziom „dobrego cholesterolu” (HDL). Hiszpańskie oliwki są także bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają anchois kalorieKrakersy Pikantne kcal
Ziołolecznictwo ludowe
Wersja do druku
Szukaj
Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie
Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up no make-up. Kosmetolodzy p
Suche szampony do włosów Jantar
Kosmetyków do pielęgnacji włosów od marki Jantar®, inspirowanych bogactwem natury, nie trzeba nikomu przedstawiać. To właśnie one są opr
Jak stworzyć kuchnię dopasowaną do Twoich potrzeb?
Marzenie o idealnej kuchni, dopasowanej do naszych potrzeb i stylu życia, może stać się rzeczywistością dzięki odpowiedniemu projektowaniu i planowaniu.
Ponowne Odkrywanie Młodości: Lifting Twarzy dla Pewnej Siebie, Promiennej Ciebie
W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie wygląd ma niebagatelne znaczenie. W związku z tym, wiele osób poszukuje sposobów na zachowanie
Najbardziej wpływowe kobiety polskiego sportu
Z roku na rok znacząco wzrasta pozycja kobiet w polskim sporcie. Przedstawicielki płci pięknej doskonale radzą sobie w różnych dyscyplinach, czego d