Przepis na tort śmietankowo - owocowy w 15 minut powstał z myślą o tych, którzy lubią wykwintne desery, ale nie chcą przeznaczać na ich przygotowanie zbyt wiele czasu. Tak więc także o mężczyznach. Przecież pieczenie i gotowanie to nie tylko domena pań – przekonuje Robert Muzyczka


Śmietankowo – owocowa rozkosz
Składniki:
- jasne spody tortowe Dan Cake (400 g)
- litr słodkiej 36 % śmietanki
- 150 g cukru
- ulubione owoce
- garść prażonych migdałów
- polewa czekoladowa lub roztopiona tabliczka czekolady
- poncz (herbata, sok z połówki limonki i połówki pomarańczy) do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wlewamy śmietankę do naczynia i dosypujemy cukier. Miksujemy aż do uzyskania jednolitego kremu. Na spód smarujemy grubą warstwę ubitej śmietany i nakładamy owoce. Następnie kładziemy kolejny biszkopt i powtarzamy czynność. Ostatni biszkopt gładko smarujemy śmietanowym kremem, a dla lepszego efektu masę rozprowadzamy także po bokach. Całość dekorujemy owocami i płatkami migdałowymi. Na koniec, z wierzchu i po bokach, polewamy tort czekoladową polewą. To wszystko! Wystarczy 15 minut. Smacznego!

Tort kawowy, cytrynowy, a może śmietankowo - owocowy? Wybór smaku nie należy do najprostszych, ponieważ to właśnie tort jest na przyjęciach oceniany najzagorzalej.  Wbrew pozorom, przygotowanie iście królewskiego deseru wcale nie musi kosztować nas wiele czasu - korzystając z gotowych spodów tortowych Dan Cake, każdemu uda się przyrządzić pyszny tort nawet w niecały kwadrans.
Fundament udanego spotkania
Na okres wiosenny przypada wiele okazji do spotkań. W maju spotykamy się przy komunijnych stołach i na weselach. W czerwcu całą uwagę skupiamy na dzieciach, które w tym miesiącu obchodzą swoje święto. Niezależnie od okazji, tort stanowi wyczekiwany element każdej uroczystości.

Zaledwie kwadrans!
Gotowe biszkopty to dobre rozwiązanie dla osób, które nie są pewne swoich zdolności kulinarnych, jak i dla tych, którym zależy na zaoszczędzeniu cennego czasu. W takim przypadku najlepiej sięgnąć po biszkopty wypiekane tylko na bazie naturalnych składników – spody tortowe Dan Cake, które nie zawierają substancji konserwujących i sztucznych aromatów.

Trzeba wiedzieć jak…
- Tort nie należy do towarów impulsowych, co oznacza, że decyzję o wyborze takiego a nie innego smaku podejmujemy z wyprzedzeniem, zanim udamy się na zakupy – mówi Ryszard Jaworski, właściciel wrocławskiej cukierni. – Rodzaj tortu dopasowujemy przede wszystkim do osobistych preferencji, a także do okazji. Na przyjęciach komunijnych najchętniej jadamy torty śmietanowe na jasnych biszkoptach, na wesela wybieramy natomiast wyroby na bazie musów, z kunsztownymi dekoracjami  – dodaje Ryszard Jaworski. Aby uczynić tort efektownym, można użyć różnokolorowych spodów. W ofercie Dan Cake, oprócz jasnych biszkoptów, znajdziemy również spody kakaowe oraz nieco grubsze wyroby specjalnie do tarty.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Poncz ananasowo-imbirowy kalorie.

Wersja do druku