KAMIS wprowadza pierwsze na rynku mieszanki ziół i przypraw do chleba w trzech wariantach: Przyprawę do chleba włoskiego, Przyprawę do chleba litewskiego, Przyprawę do chleba staropolskiego.
Pierwsze wzmianki o polskim chlebie siÄ™gajÄ… króla BolesÅ‚awa Chrobrego. Legenda gÅ‚osi, że „BolesÅ‚aw Chrobry, jadÄ…c na spotkanie z Ottonem III, poczuÅ‚ nagle miÅ‚y zapach. Gospodarz domostwa, z którego siÄ™ on unosiÅ‚, poczÄ™stowaÅ‚ króla chlebem. Ten zaÅ›, na pamiÄ…tkÄ™ wydarzenia, nazwaÅ‚ miejscowość Piekarami”. Polski chleb od lat jest bardzo popularny na caÅ‚ym Å›wiecie, sÅ‚yniemy z chleba najlepszej jakoÅ›ci, cenimy dobrej jakoÅ›ci chleb, dlatego coraz częściej pieczemy go samodzielnie w domu.

W ostatnich latach coraz bardziej popularne staje siÄ™… dzielenie siÄ™ zakwasem. JeÅ›li zastanawiamy siÄ™, dlaczego tak trudno kupić chleb upieczony na naturalnym zaczynie, to szybko znajdziemy odpowiedź – wymaga to czasu. Warto podzielić siÄ™ przygotowanym zakwasem, bo to najlepszy sposób, by zarazić przyjaciół wspaniaÅ‚ym zwyczajem samodzielnego przygotowywania chleba. Niewiele osób zdaje sobie sprawÄ™ z tego, jak Å‚atwe jest wÅ‚asnorÄ™czne przygotowanie chleba, kiedy ma siÄ™ gotowy zakwas. JeÅ›li siÄ™ postÄ™pujÄ™ zgodnie z przepisem, przygotowanie masy chlebowej to zaledwie kilkanaÅ›cie minut plus oczywiÅ›cie czas wyroÅ›niÄ™cia i pieczenia chleba. WÅ‚asnorÄ™cznie upieczony chleb może być doskonaÅ‚ym dodatkiem do potraw na Wielkanoc, a nawet wiÄ™cej, w chlebie można podać wielkanocne potrawy, jak na przykÅ‚ad żurek.

KAMIS uÅ‚atwia samodzielne przygotowanie pieczywa. Wprowadza trzy wyjÄ…tkowe i aromatyczne mieszanki do chleba: do chleba wÅ‚oskiego, do chleba litewskiego, do chleba staropolskiego. Ważnym skÅ‚adnikiem wszystkich Przypraw do chleba KAMIS jest czarnuszka. Nasiona czarnuszki używane sÄ… przede wszystkim do pieczywa, nadajÄ…c mu unikalny aromat oraz go wzbogacajÄ…c. Czarnuszka ma charakterystyczny orzechowy, nieco cierpki smak, z delikatnÄ… nutÄ… maku i pieprzu. Przyprawy do chleba KAMIS sÄ… uniwersalne w zastosowaniu – zarówno do chleba na drożdżach, jak i na zakwasie. Urozmaicone sÄ… aromatycznymi dodatkami, m. in. suszonymi pomidorami, kminkiem, czosnkiem, rozmarynem. Na każdej torebce można znaleźć kompletny przepis na wyÅ›mienity chleb, dziÄ™ki czemu jego przygotowanie jest naprawdÄ™ Å‚atwe. Mieszanki sÄ… proste w zastosowaniu i nadajÄ… przygotowanemu pieczywu aromat i charakter.

Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS
Klasycznym włoskim pieczywem jest ciabatta, która swój charakterystyczny smak zawdzięcza oliwie, przyprawom i włoskiemu zaczynowi, zwanemu bigą. Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS to mieszanka przypraw, ziół i czarnuszki z dodatkiem suszonych pomidorów. Dzięki nim pieczony domowym sposobem chleb zyska niepowtarzalny, włoski smak. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi: pomidory, czosnek, bazylia, czarnuszka, rozmaryn i tymianek.
Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS, 17 g, cena na półce: 1,99 zł.

Przyprawa do chleba litewskiego KAMIS

Chleb litewski to typowy chleb żytni. Gesty, ciemny, lekko wilgotny i koniecznie z dodatkiem kminku. Przyprawa do chleba litewskiego z kminkiem KAMIS to mieszanka przypraw na bazie czarnuszki, dzięki której pieczony w domu chleb zyskuje wyrazisty smak i aromat. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi: kminek, majeranek, czarnuszka, cząber i oregano.
Przyprawa do chleba litewskiego KAMIS, 15 g, cena na półce: 1,99 zł.

Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS

Chleb staropolski to jasny, pszenny chleb o chrupiącej skórce i delikatnym smaku. Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS to starannie przygotowana mieszanki ziół i przypraw na bazie czarnuszki, aby chleb smakował wyśmienicie. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach.
Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi czarnuszka, majeranek, rozmaryn, oregano i tymianek.
Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS, 15 g, cena na półce: 1,99 zł.

WIĘCEJ KULINARNYCH INSPIRACJI NA WWW.KAMIS.PL




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku