Tygodnie dedykowane szparagom
Spis treści
Autor
Kiedy ostatni śnieg topnieje na szczytach gór w dolinach Południowego Tyrolu/Südtirol rozkwita wiosna, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na szparagi. Szczególnie popularne białe szparagi pojawiają się we wszystkich miastach regionu. Największe zagęszczenie tych warzyw panuje jednak w Terlano/Terlan, gdzie przez cały kwiecień i maj trwają Tygodnie Szparagów.
Wiosna w Południowym Tyrolu co roku rozpoczyna się pod znakiem (i smakiem) szparagów. Już od jej pierwszych dni restauracje serwują dania z wykorzystaniem szparagów. Wiele osób traktuje je jako wykwintny dodatek do wina - doskonale komponują się z Sauvignon Blanc.
W Południowym Tyrolu szparagi uprawiane są już od końca XIX w. w "szparagowym trójkącie", na polach wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce. Uprawiana jest głównie biała odmiana tych szlachetnych warzyw, która dzięki górskiemu, chłodnemu klimatowi i piaszczystej glebie, uzyskuje delikatny zapach i wyjątkowy smak. Ciekawostką jest, że szparagi wyrywa się z ziemi zanim przebiją się przez jej wierzchnią warstwę – w ten sposób unika się zabarwienia na skutek kontaktu z promieniami słonecznymi.
Szparagi są od dawna cenione nie tylko za wspaniały smak, lecz także za właściwości lecznicze. Zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, m.in. kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Poza tym mają korzystny wpływ na sylwetkę - są niskokaloryczne.
Smakosze i miłośnicy szparagów mogą skosztować wykwintnych potraw z tymi wyjątkowymi nowalijkami podczas tegorocznych „tygodni szparagowych”, które odbędą się w Terlano w dniach 01.04.2012 - 31.05.2012.
Przepis na szparagi w sosie Bolzano:
Składniki (dla 4 osób):
2 kg białych szparagów
1 łyżka masła
Ocet
Olej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Posiekana natka pietruszki
Sól
Cukier
4 jajka
Pieprz
Musztarda
Sok z 1 cytryny
Aby przygotować szparagi:
Umyj szparagi i ostrożnie obierz zaczynając od główek w dół. Pozbądź się twardych części łodyg. Szparagi umieść w dużym garnku i zalej je całkowicie wodą. Dodaj masło, trochę soli i szczyptę cukru. Przykryj papierem do pieczenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Sos:
Gotuj jajka przez 8 minut. Ostudź je i obierz. Wyjmij żółtka, dobrze je rozgnieć i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, musztardą, z niewielką ilością octu i sokiem z cytryny. Grubo posiekaj białka jajek i dodaj wraz z resztą przypraw. Szparagi serwuj na gorących talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu.
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Wersja do druku
Wiosna w Południowym Tyrolu co roku rozpoczyna się pod znakiem (i smakiem) szparagów. Już od jej pierwszych dni restauracje serwują dania z wykorzystaniem szparagów. Wiele osób traktuje je jako wykwintny dodatek do wina - doskonale komponują się z Sauvignon Blanc.
W Południowym Tyrolu szparagi uprawiane są już od końca XIX w. w "szparagowym trójkącie", na polach wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce. Uprawiana jest głównie biała odmiana tych szlachetnych warzyw, która dzięki górskiemu, chłodnemu klimatowi i piaszczystej glebie, uzyskuje delikatny zapach i wyjątkowy smak. Ciekawostką jest, że szparagi wyrywa się z ziemi zanim przebiją się przez jej wierzchnią warstwę – w ten sposób unika się zabarwienia na skutek kontaktu z promieniami słonecznymi.
Szparagi są od dawna cenione nie tylko za wspaniały smak, lecz także za właściwości lecznicze. Zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, m.in. kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Poza tym mają korzystny wpływ na sylwetkę - są niskokaloryczne.
Smakosze i miłośnicy szparagów mogą skosztować wykwintnych potraw z tymi wyjątkowymi nowalijkami podczas tegorocznych „tygodni szparagowych”, które odbędą się w Terlano w dniach 01.04.2012 - 31.05.2012.
Przepis na szparagi w sosie Bolzano:
Składniki (dla 4 osób):
2 kg białych szparagów
1 łyżka masła
Ocet
Olej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Posiekana natka pietruszki
Sól
Cukier
4 jajka
Pieprz
Musztarda
Sok z 1 cytryny
Aby przygotować szparagi:
Umyj szparagi i ostrożnie obierz zaczynając od główek w dół. Pozbądź się twardych części łodyg. Szparagi umieść w dużym garnku i zalej je całkowicie wodą. Dodaj masło, trochę soli i szczyptę cukru. Przykryj papierem do pieczenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Sos:
Gotuj jajka przez 8 minut. Ostudź je i obierz. Wyjmij żółtka, dobrze je rozgnieć i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, musztardą, z niewielką ilością octu i sokiem z cytryny. Grubo posiekaj białka jajek i dodaj wraz z resztą przypraw. Szparagi serwuj na gorących talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma musztardaIle kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Wersja do druku
Szukaj
Sernik cynamonowy z miodem
Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które
Prezent urodzinowy dla partnerki – jaki można zamówić w internetowej drogerii?
Poszukiwania idealnego prezentu urodzinowego dla wybranki serca wcale nie muszą trwać wiele tygodni. Co więcej, wszystko załatwisz nawet podczas jednego pos
3 fotele masujące, które odmienią wnętrze Twojego domu!
Jeśli szukasz oryginalnego elementu, który dopełni wystrój twojego salonu, a zarazem będzie funkcjonalny, nie ma lepszego wyboru niż nowoczesny fotel masu
Strona Perfekcyjna: Jak budowa strony www Wpływa na Pozycjonowanie w Sieci
W dzisiejszych czasach, obecność w internecie jest nie tylko przywilejem, ale przede wszystkim koniecznością dla każdego przedsiębiorstwa. Strona internet
Profesjonalny cocktail bar na wesele - jak wybrać najlepszych barmanów?
Cocktail bar to dziś jedna z najczęściej wybieranych przez nowożeńców atrakcji weselnych. Decydują się na niego pary, które pragną zapewni