Tygodnie dedykowane szparagom
Wiosna w Południowym Tyrolu co roku rozpoczyna się pod znakiem (i smakiem) szparagów. Już od jej pierwszych dni restauracje serwują dania z wykorzystaniem szparagów. Wiele osób traktuje je jako wykwintny dodatek do wina - doskonale komponują się z Sauvignon Blanc.
W Południowym Tyrolu szparagi uprawiane są już od końca XIX w. w "szparagowym trójkącie", na polach wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce. Uprawiana jest głównie biała odmiana tych szlachetnych warzyw, która dzięki górskiemu, chłodnemu klimatowi i piaszczystej glebie, uzyskuje delikatny zapach i wyjątkowy smak. Ciekawostką jest, że szparagi wyrywa się z ziemi zanim przebiją się przez jej wierzchnią warstwę – w ten sposób unika się zabarwienia na skutek kontaktu z promieniami słonecznymi.
Szparagi są od dawna cenione nie tylko za wspaniały smak, lecz także za właściwości lecznicze. Zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, m.in. kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Poza tym mają korzystny wpływ na sylwetkę - są niskokaloryczne.
Smakosze i miłośnicy szparagów mogą skosztować wykwintnych potraw z tymi wyjątkowymi nowalijkami podczas tegorocznych „tygodni szparagowych”, które odbędą się w Terlano w dniach 01.04.2012 - 31.05.2012.
Przepis na szparagi w sosie Bolzano:
Składniki (dla 4 osób):
2 kg białych szparagów
1 łyżka masła
Ocet
Olej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Posiekana natka pietruszki
Sól
Cukier
4 jajka
Pieprz
Musztarda
Sok z 1 cytryny
Aby przygotować szparagi:
Umyj szparagi i ostrożnie obierz zaczynając od główek w dół. Pozbądź się twardych części łodyg. Szparagi umieść w dużym garnku i zalej je całkowicie wodą. Dodaj masło, trochę soli i szczyptę cukru. Przykryj papierem do pieczenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Sos:
Gotuj jajka przez 8 minut. Ostudź je i obierz. Wyjmij żółtka, dobrze je rozgnieć i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, musztardą, z niewielką ilością octu i sokiem z cytryny. Grubo posiekaj białka jajek i dodaj wraz z resztą przypraw. Szparagi serwuj na gorących talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma musztardaIle kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Wersja do druku
Szukaj
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp
Syfon do umywalki - jaki kolor wybrać? Krótki poradnik.
Wbrew pozorom syfon do umywalki nie jest wyłącznie elementem użytkowym wnętrza łazienkowego. Współczesne syfony są produkowane w taki sposób, aby preze
Czy pies będzie pasował do naszej rodziny?
Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie psa. To ciekawy pomysł dla całej rodziny - pies z pewnością szybko stanie się niezwykle ważnym członkiem
Rozmowa z Mecenasem na temat prowadzenia postępowania o rozwód
W dzisiejszym wywiadzie rozmawiamy z Mecenasem Marcinem Grabowskim, doświadczonym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i sprawach rozwodowych w
Jak jogurty bez dodatku cukru mogą wspomóc Twoją dietę?
Czy zastanawiałeś się, jakie korzyści mogą płynąć z ograniczenia spożycia cukru? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po produkty bez cukru, jak z