Kolejne dwa przepisy na wielkanocne dania - przepis na pasztet drobiowy z galaretką i ziołowe kulki serowe.

Ziołowe kulki serowe

150 g twarogu wiejskiego
100 g fety
2 ugotwane na twardo żółtka
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
2 pęczki drobno posiekanego szczypiorku

Czas: 30min
Osoby:4


Twaróg z fetą i żółtkami zmiksuj w blenderze. Dodaj suszone pomidory z czosnkiem i bazylią . Dokładnie wymieszaj. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w szczypiorku. Podawaj lekko schłodzone.


Pasztet drobiowy z ziołami i galaretką

400 g piersi kurczaka i 300 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
200 g pieczarek
½ łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Sól morska ziołowa Kamis
1 kajzerka
6 jajek
szczypta startej Gałki muszkatołowej Kamis
Przyprawa ognista Kamis
Galaretka:  
1 łyżka żelatyny
1 szklanka bulionu
tymianek do dekoracji
czas: 90 min
osoby: 6

Piersi kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe gotuj 50 min. w ¾ l osolonej wody. Następnie dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj jeszcze przez 15 minut.Wywar przecedź, odlej 1 szklankę, w reszcie namocz kajzerkę. Cebulę i pieczarki pokorój i usmaż na oleju. Dopraw solą i tymiankiem. Mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbką, cebulą, pieczarkami i odciśniętą bułką. Dodaj żółtka  i ubite na sztywno białka. Masę wyrób, dopraw solą, gałką muszkatołową, ognistą przyprawą, a na koniec połącz z pianą z białek. Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. Żelatynę rozpuść w gorącym, odłożonym wcześniej bulionie. Ostudzony pasztet obłóż gałązkami tymianku i zalej tężejącą galaretką. Pozostaw do całkowitego stężenia





Podobne artykuły: