Herbaty otrzymuje się prawie z każdego rodzaju liści herbacianych, które poddaje się procesowi pełnej fermentacji w przypadku herbaty czarnej lub suszy bezpośrednio po zerwaniu jeśli chodzi o herbaty zielone i białe.

NajchÄ™tniej spożywanÄ… herbatÄ… na Å›wiecie jest czarna, która wraz z mieszankami i herbatami aromatyzowanymi (na bazie czarnej herbaty) stanowi 73% konsumowanego napoju. Zielona herbata to zaledwie 24%, a marginalny odsetek stanowi wysokiej jakoÅ›ci i najdroższa herbata biaÅ‚a. NajwiÄ™kszym  producentem herbaty  sÄ… Indie - 750 000 ton. Zaraz po nich na liÅ›cie znajdujÄ… siÄ™ Chiny - 600 000 ton, Sri Lanka (Cejlon) - 250 000 ton, Indonezja - 130 000 ton oraz Japonia - 86 000 ton. W  Polsce herbatÄ™ czarnÄ… spożywa siÄ™ w bardzo dużych iloÅ›ciach, choć najczęściej do filiżanek trafiajÄ… bardzo nisko gatunkowe herbaty ekspresowe o wysokiej zawartoÅ›ci resztek poprodukcyjnych (miaÅ‚u, Å‚odyg, poÅ‚amanych, pokruszonych liÅ›ci), czÄ™sto z dodatkami aromatów. Coraz częściej Polacy pijÄ… także herbatÄ™ zielonÄ… i wiele herbat aromatyzowanych i mieszanek herbacianych na bazie herbaty czarnej i zielonej.
     Zarówno herbata czarna, biaÅ‚a  jak i zielona pochodzÄ… z tej samej roÅ›liny nazywanej po Å‚acinie Camellia Sinensis. Krzew herbaciany posiada wiecznie zielone skórzaste listki, zdrewniaÅ‚e owoce z nasionami oraz biaÅ‚e kwiaty z żółtym oczkiem. Najokazalsze krzewy herbaciane rosnÄ… w gorÄ…cym i wilgotnym klimacie, na terenach górzystych. Raz zasadzone krzewy odpowiednio pielÄ™gnowane dajÄ… zbiory przez ponad dwadzieÅ›cia lat. W różnych rejonach Å›wiata zbiera siÄ™ herbaciane listki kilkukrotnie w ciÄ…gu roku i na wiele sposobów. W Japonii i w Chinach zbiory odbywajÄ… siÄ™ trzykrotnie lub czterokrotnie. Z kolei w poÅ‚udniowych Indiach i na Cejlonie przez caÅ‚y rok.

     Herbaty zielone i biaÅ‚e zaraz po zbiorze sÄ… suszone i w takiej postaci sprzedawane. W przypadku herbaty czarnej, zrywa siÄ™ jÄ…, gdy listki sÄ… najlepiej wyksztaÅ‚cone. NastÄ™pnie czeka siÄ™, aż zwiÄ™dnÄ…, a nastÄ™pnie w specjalnych urzÄ…dzeniach sÄ… zwijane w ruloniki. Proces zwijania jest bardzo istotny, gdyż w jego rezultacie liÅ›cie ulegajÄ… zmiażdżeniu. Po tym zabiegu herbatÄ™  poddaje siÄ™ fermentacji, która nadaje czarnej herbacie charakterystyczny smak. IstniejÄ… różne techniki fermentacyjne, dlatego herbata herbacie nigdy nie jest równa.

Dobroczynne działanie
    Herbaty czarna i zielona zawierajÄ… zbliżonÄ… ilość flawonoli, różniÄ…cych siÄ™ jednak strukturÄ… chemicznÄ…. Herbata zielona zawiera wiÄ™cej flawonoli prostych nazywanych inaczej katechinami, natomiast herbata czarna flawonoli zÅ‚ożonych takich jak teflawiny i tearubiginy, które powstajÄ… w liÅ›ciach podczas fermentacji. Do niedawna uważano, iż z herbat zawierajÄ…cych antyoksydanty najzdrowsza jest herbata biaÅ‚a i zielona. Najnowsze badania wykazaÅ‚y jednak, że substancje powstaÅ‚e w procesie fermentacji herbaty czarnej, sÄ… równie efektywne. KorzyÅ›ci pÅ‚ynÄ…ce z picia herbaty czarnej i zielonej sÄ… porównywalne, oba rodzaje sprzyjajÄ… zdrowiu i dobremu samopoczuciu. W efekcie wybór herbaty pozostaje wyÅ‚Ä…cznie kwestiÄ… gustu. Zawartość zwiÄ…zków i substancji chemicznych w herbatach jest naprawdÄ™ imponujÄ…cy. Dlatego też już za czasów imperialnej Wielkiej Brytanii herbatÄ™ stosowano jako odtrutkÄ™ po zatruciach opium, alkoholem i Å›rodkami nasennymi. Herbata dziÄ™ki zawartej w niej kofeinie, dziaÅ‚a lekko pobudzajÄ…co, odÅ›wieżajÄ…co. Jednak nie tak silnie, jak w przypadku kawy. Należy jednak uważać, aby nie przesadzać z piciem herbaty, gdyż jej nadmiar może powodować bezsenność, nerwowość i drgawki. Herbata rozszerza niezbyt intensywnie naczynia krwionoÅ›ne mózgu, powodujÄ…c dziÄ™ki temu lepsze ukrwienie i dotlenienie komórek mózgowych. Zaleca siÄ™ jej spożywanie w okresach wzmożonej nauki. Uważa siÄ™ także, że herbata zapobiega kamicy żółciowej i nerkowej oraz pozytywnie wpÅ‚ywa na wÄ…trobÄ™ i Å›ledzionÄ™. Ten popularny napój reguluje także czynnoÅ›ci przewodu pokarmowego i wpÅ‚ywa korzystnie na przyswajanie pokarmów. Herbata wywiera także delikatne dziaÅ‚anie moczopÄ™dne, dlatego polecana bywa w przypadkach niektórych schorzeÅ„ nerek. Warto jednak wiedzieć, ze pita w nadmiarze mocna herbata jest w stanie, podobnie jak kawa, odwodnić organizm.
    OkÅ‚ady z naparu herbaty Å‚agodzÄ… stany zapalne po oparzeniach. JeÅ›li kiedykolwiek poparzymy siÄ™ na solarium lub na sÅ‚oÅ„cu warto skórÄ™ przetrzeć chÅ‚odnym woreczkiem zaparzonej herbaty.  Herbata skuteczna jest też w walce z próchnicÄ…, bo zawiera sporo fluoru. Może jednak zmniejszyć wchÅ‚anianie biaÅ‚ka i niektórych minerałów ze wzglÄ™du na dużą zawartość garbników, ale nie jest trudno ograniczyć ich dziaÅ‚anie - wystarczy dodać do herbaty cytrynÄ™ lub trochÄ™ mleka. Trzeba jednak pamiÄ™tać, że osoby cierpiÄ…ce na permanentnÄ… zgagÄ™, nadkwaÅ›ność soku żoÅ‚Ä…dkowego oraz na wrzody żoÅ‚Ä…dka powinny zrezygnować z picia czarnej herbaty na rzecz jej zielonej lub biaÅ‚ej siostry.

Czarna arystokratka
    WedÅ‚ug starych podaÅ„ czarna herbata powstaÅ‚a przez zalanie wodÄ… transportu wysuszonych liÅ›ci herbaty (zielonej). MiÅ‚o to miejsce kilkaset lat temu, gdy z bogatych Indii, które byÅ‚y najwspanialszÄ… koloniÄ… brytyjskÄ… i jednoczeÅ›nie "perÅ‚a w koronie" Imperium, do Wielkiej Brytanii pÅ‚ynÄ…Å‚ okrÄ™t po brzegi zaÅ‚adowany transportem wysuszonych herbacianych liÅ›ci. Te liÅ›cie dziÅ› nazywamy herbatÄ… zielonÄ…. Niestety, na zaledwie kilka dni drogi do celu na Oceanie Atlantyckim wystÄ…piÅ‚ sztorm i caÅ‚y przewożony Å‚adunek zmókÅ‚ oraz zostaÅ‚ kilkakrotnie zalany woda morskÄ…. Na statku nie znajdowaÅ‚o siÄ™ nic innego, wiÄ™c obsÅ‚uga robiÅ‚a wszystko aby wysuszyć zamoczone liÅ›cie. Niestety, herbaty byÅ‚o tak dużo, że  udaÅ‚o siÄ™ wysuszyć to tylko kilkadziesiÄ…t kilogramów towaru. ResztÄ™ suszono sukcesywnie, ale niestety wiÄ™kszość z herbacianych liÅ›ci zdążyÅ‚a już sfermentować. Po zabiciu do portu na brzegu już czekali wÅ‚aÅ›ciciele, których towar przewożony byÅ‚ na statku. Przerażeni marynarze wydawali zamawiajÄ…cym dobra i trefna herbatÄ™, tÅ‚umaczÄ…c, że zostaÅ‚a ona specjalnie przygotowana przez Hindusów i charakteryzuje siÄ™ mocnym smakiem i niecodziennym aromatem. Sfermentowana a nastÄ™pnie wysuszona herbata zaciekawiÅ‚a kupców i momentalnie podbiÅ‚a serca Brytyjczyków. Tak oto wedÅ‚ug brytyjskich podaÅ„ powstaÅ‚a czarna herbata.
    Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty to Assam, Yunnan, Darjeeling i Ceylon. Assam uprawiana jest w Indiach, w ponad 200 ogrodach herbacianych. Herbata ta jest o mocnym smaku i poleca siÄ™ ja głównie jako alternatywÄ™ dla kawy. Yunnan - zawiera zÅ‚ociste pÄ…czki, które nadajÄ… jej lekko ostry smak. Należy jÄ… zalewać  wrzÄ…tkiem i parzyć 2-3 minuty. Darjeeling to zbiorcza nazwa dla wszystkich gatunków herbaty z prowincji Dardżyling Uważa siÄ™, że jest najlepsza z wszystkich indyjskich herbat. Ceylon to herbaty produkowane w Sri Lance, a plantacje znajdujÄ… siÄ™ do wysokoÅ›ci 2100 metrów nad poziomem morza. Najlepsza herbatÄ™ uprawia siÄ™ na wysokoÅ›ci powyżej 1400 m n.p.m. Ze wzglÄ™du na delikatny smak, polecana jest głównie do Å›niadania.

Zielona rodem z Chin
    Herbata zielona w odróżnieniu od czarnej powstaje z liÅ›ci nie poddanych fermentacji. Natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. DziÄ™ki temu zachowuje ona wiÄ™cej cennych skÅ‚adników. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Herbata zielona jest uważana za najstarszy napój przyrzÄ…dzany przez czÅ‚owieka, a za jej ojczyznÄ™ uważa siÄ™ Chiny. Mimo, że dla Azjatów od piÄ™ciu tysiÄ™cy lat zielona herbata stanowi napój codzienny, w Europie pojawiÅ‚a siÄ™ dopiero na poczÄ…tku XVII wieku. Nie zagoÅ›ciÅ‚a jednak tam zbyt dÅ‚ugo, gdyż popadÅ‚a w nieÅ‚askÄ™ za sprawÄ… Anglików, którzy faworyzowali herbatÄ™ czarnÄ…. Obecnie, wraz ze wzrostem Å›wiadomoÅ›ci o zdrowym odżywianiu, zielona herbata w Europie ma coraz wiÄ™ksze znaczenie, a jej spożycie w ciÄ…gu ostatnich lat wzrosÅ‚o aż trzykrotnie. PoczÄ…tkowo zielona herbata byÅ‚a stosowana jedynie jako Å›rodek leczniczy. Już w III wieku p.n.e. pewien chiÅ„ski lekarz zalecaÅ‚ jÄ… jako Å›rodek wzmagajÄ…cy koncentracjÄ™ i bystrość. Nieprzerwanie do III wieku n.e. napój herbaciany traktowany byÅ‚ jako lek, sporzÄ…dzany ze Å›wieżych zielonych liÅ›ci pochodzÄ…cych z dziko rosnÄ…cych krzewów herbacianych. Picie zielonej herbaty dla ChiÅ„czyków staÅ‚o siÄ™ swego rodzaju filozofiÄ… - drogÄ… doprowadzajÄ…cÄ… do harmonii, spokoju ducha i prostoty. Coraz wiÄ™cej osób zaczęło gustować w tym wspaniaÅ‚ym napoju, a dzikie krzewy herbaciane znikaÅ‚y w zastraszajÄ…cym tempie. ZaczÄ™to rozmnażać je i to spowodowaÅ‚o powstanie plantacji i tym samym sÅ‚ynnych na caÅ‚ym Å›wiecie pól herbacianych. Buddyjscy Mnisi z Chin przywieźli herbatÄ™ oraz jej sadzonki do Japonii, gdzie wkrótce również powstaÅ‚y jej plantacje. JapoÅ„ska kultura stworzyÅ‚a swój wÅ‚asny, zÅ‚ożony i unikalny ceremoniaÅ‚ parzenia i picia herbaty, który jest rytuaÅ‚em ze Å›ciÅ›le okreÅ›lonymi reguÅ‚ami.
    W okresie kiedy herbata przybyÅ‚a do Europy za sprawÄ… Holendrów, Portugalczyków i Anglików poczÄ…tkowo byÅ‚a napojem ludzi majÄ™tnych i sÅ‚awnych, a jej parzenie byÅ‚o niebywaÅ‚Ä… nowoÅ›ciÄ…. Wkrótce jednak  staÅ‚a siÄ™ znanym i cenionym napojem na caÅ‚ym Å›wiecie. PrzyczyniÅ‚y siÄ™ do tego powstajÄ…ce herbaciarnie i specjalistyczne salony z herbatÄ…, gdzie można byÅ‚o prócz wypicia filiżanki herbaty kupić jednÄ… z licznych jej gatunków oraz zaopatrzyć siÄ™ akcesoria do jej parzenia. Niewiele ludzi wie, że do Polski herbata dotarÅ‚a wczeÅ›niej niż do Anglii. Podobnie jak w wielu innych krajach byÅ‚a poczÄ…tkowo traktowana jako lek, miÄ™dzy innymi pobudzajÄ…cy i poprawiajÄ…cy trawienie.



Biała dla chińskich możnowałdców
     Historia biaÅ‚ej herbaty siÄ™ga X wieku naszej ery. Ze wzglÄ™du na jej drogocenność zbieraÅ‚y jÄ… tylko kilkunastoletnie dziewice. Aby dziewczyny nie uszkodziÅ‚y delikatnych pÄ…czków, ich rÄ™ce chroniÅ‚y codziennie zmieniane jedwabne rÄ™kawiczki. Jeden z chiÅ„skich cesarzy nazwaÅ‚ jÄ… "apoteozÄ… elegancji". BiaÅ‚a herbata jako ta najrzadsza i najwspanialsza zarezerwowana byÅ‚a w starożytnych Chinach tylko dla rodów arystokratycznych. Powstaje ona poprzez zbiór wczesnÄ… wiosnÄ…, z herbacianych krzewów tylko mÅ‚odych pÄ…czków i mÅ‚odych listków, które jeszcze nie zdążyÅ‚y siÄ™ rozwinąć. Niektóre z herbat biaÅ‚ych to tzw. herbaty pÄ…kowe, nie zawierajÄ…ce w ogóle rozwiniÄ™tych liÅ›ci. Z kolei herbaty liÅ›ciowe, wytwarzane sÄ… z pÄ™dów o jednym pÄ…ku i 2-3 rozwiniÄ™tych liÅ›ciach.  Krzewy herbaciane, sÄ… czasami dodatkowo chronione przed sÅ‚oÅ„cem, specjalnymi cieniówkami, majÄ…cymi postać siatek. Ma to zapobiec rozwiniÄ™ciu siÄ™ czÄ…steczek chlorofilu w liÅ›ciach.  Zebrana herbata zazwyczaj nie zostaje poddana żadnym procesom (prężenie, zwijanie) poza suszeniem, aczkolwiek niektóre odmiany delikatnie fermentuje siÄ™ w zaledwie 10 % w stosunku do caÅ‚ej objÄ™toÅ›ci. Herbata ta produkowana jest w głównie w poÅ‚udniowo-wschodnich Chinach w prowincji Fujian i Hunan.  Wysuszona posiada lekko platynowy odcieÅ„, a jej listki zaopatrzone sÄ… w delikatne wÅ‚oski. Po zaparzeniu napar charakteryzuje siÄ™ jasnożółtym kolorem. Jest to najdroższy rodzaj herbaty - ceny zależą od gatunku, a w Polsce przeciÄ™tnie kosztuje ona od 30 zÅ‚ do ponad 100 zÅ‚ za 100 g. BiaÅ‚Ä… herbatÄ™ można przechowywać przez okres 2 lat, w szczelnym, suchym opakowaniu.

Filozofia zaparzania
    W przypadku herbaty zielonej na szklankÄ™ wody przeznacza siÄ™ pÅ‚askÄ… Å‚yżeczkÄ™ (okoÅ‚o 3 g) suszu. Woda po zagotowaniu powinna odstać okoÅ‚o 5 minut  by uzyskać 60-90 stopni Celsjusza. ChiÅ„czycy zwracajÄ… bacznÄ… uwagÄ™ na to, aby wraz z pierwszym parzeniem opÅ‚ukać listki herbaty pod bieżącÄ… wodÄ…. Również wodÄ™ po pierwszym zaparzeniu należy  niezwÅ‚ocznie wylać do zlewu. WedÅ‚ug ChiÅ„czyków ludzie którzy pijajÄ… Å›wieżo zaparzona herbatÄ™, przyswajajÄ… wraz z niÄ… wszystkie "Å›mieci" z jej produkcji oraz toksyczne substancje jakie uwalniajÄ… siÄ™ na poczÄ…tku parzenia. ChiÅ„czycy wypijajÄ… dopiero drugie zaparzenie zielonej herbaty o delikatnym sÅ‚omkowym kolorze. Jeżeli chcemy by herbata dziaÅ‚aÅ‚a na nas pobudzajÄ…co, zaparzamy jÄ… przez 2-3 minuty, jeżeli odprężajÄ…co - nieco dÅ‚użej, a mianowicie 3-8 minut. NastÄ™pnie napar odcedzamy, gdyż jeżeli tego nie zrobimy, bÄ™dzie miaÅ‚ on gorzki smak. Herbaciane, mokre  liÅ›cie odstawiamy w chÅ‚odne miejsce. Możliwe jest ich kilkukrotne zaparzanie. Z każdym nastopnym zaparzeniem odnajdziemy inny smak herbaty. Z kolei parzenie biaÅ‚ej herbaty wykonywać można trzykrotnie w temperaturze 80-85°C. Należy jÄ… parzyć ok. 5-7 min, wówczas zachowuje ona najlepsze wartoÅ›ci smakowe. WedÅ‚ug niektórych smakoszy biaÅ‚Ä… herbatÄ™ należy zaparzać zaledwie 1-2,5 minut w wodzie o temperaturze 95°C, nigdy we wrzÄ…tku. Na jednÄ… filiżankÄ™ powinno siÄ™ przeznaczyć jednÄ…, pÅ‚askÄ… Å‚yżeczkÄ™ herbaty. W odróżnieniu od herbat zielonych i biaÅ‚ych, czarnÄ… herbatÄ™ powinno siÄ™ zalewać wrzÄ…cÄ… wodÄ… (100°C). NajczÄ™stszym bÅ‚Ä™dem popeÅ‚nianym podczas przyrzÄ…dzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Wówczas aromat i kolor naparu nie jest wystarczajÄ…co mocny. HerbatÄ™ powinno siÄ™ zaparzać trzy do piÄ™ciu minut, po tym czasie zaczyna siÄ™ uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzajÄ…ce dziaÅ‚anie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje siÄ™ gorzka. Niedopuszczalne jest popijanie czarnej herbaty przez pół godziny trzymajÄ…c w niej caÅ‚y czas woreczek z suszem.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku