Różane zakończenie karnawału
Każdy ma swój sposób na chrusty idealne – niektórzy korzystajÄ… z receptur przekazywanych z pokolenia
na pokolenie, inni eksperymentują z przepisami znalezionymi w książkach kucharskich czy w Internecie. Sekretem pysznych kruchości jest zawsze kilka prostych zasad, które sprawią, że faworki znikną z talerza równie szybko, jak się na nim pojawiły.
Faworek modelowy
Aby faworki były puszyste, należy przesiać mąkę przez drobne sitko. Przy przygotowywaniu ciast często zaniedbujemy tę czynność, a to błąd. Przesiewanie rozbija drobinki mąki i ją napowietrza, dzięki czemu wypieki stają się przyjemnie pulchne i delikatne. Najważniejsze jest jednak odpowiednie wyrobienie ciasta. Wymieszaną z masłem, jajami, śmietaną i szczyptą soli mąkę wyrabiamy w jednolitą masę, umieszczamy na stolnicy i przez kilkanaście minut uderzamy wałkiem. Czynność ta napełnia faworkową masę pęcherzykami powietrza. Tak przygotowane chrusty w czasie smażenia odpowiednio spulchnieją,
a ich wnÄ™trze nabierze pożądanej, listkowanej konsystencji. Po rozbiciu ciasto powinno „odpocząć”
w chłodnym miejscu przez mniej więcej pół godziny.
Smacznie usmażone
Faworki należy smażyć w wysokiej temperaturze, na mocno rozgrzanym tÅ‚uszczu. Polecany do smażenia, nie tylko faworków, jest olej rzepakowy (np. Olej Beskidzki Z.T. „Bielmar”). Olej ten rozgrzewany
do bardzo wysokiej temperatury nie pali się i nie rozkłada na związki szkodliwe dla zdrowia. Użycie odpowiedniego tłuszczu do smażenia to gwarancja, że chwila słodkiego zapomnienia nam nie zaszkodzi,
a faworki przygotowane na dobrej jakości oleju nie wchłoną tłuszczu, będą delikatne i chrupiące. Pamiętajmy też o tym, aby przed posypaniem faworków cukrem pudrem umieścić je na chwilę na ręczniku papierowym.
A może róże?
CiekawÄ… alternatywÄ… dla faworków sÄ… karnawaÅ‚owe róże. Aby je przygotować, z ciasta na chrusty wycinamy trzy kółka różnej wielkoÅ›ci, nacinamy je dookoÅ‚a na ksztaÅ‚t pÅ‚atków, a nastÄ™pnie za pomocÄ… biaÅ‚ka jaja zlepiamy ze sobÄ… w kolejnoÅ›ci od najwiÄ™kszego do najmniejszego. Tak przygotowane róże smażymy na gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu. Kiedy spÄ™czniejÄ…, zacznÄ… przypominać rozwiniÄ™ty kwiat. Gotowe należy uÅ‚ożyć na talerzu i na Å›rodku każdego ciastka naÅ‚ożyć odrobinÄ™ konfitury, która stworzy kolorowy Å›rodek kwiatu. KarnawaÅ‚owe róże najlepiej smakujÄ… posypane cukrem pudrem. JeÅ›li po opróżnieniu tacki sÅ‚odkoÅ›ci dopadnÄ… nas wyrzuty sumienia, pamiÄ™tajmy – to nie kulinarna rozpusta, tylko kultywowanie tradycji, a z niÄ… zadzierać nie przystoi.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma jajecznica z boczkiemIle kalorii ma drożdzówka
Wersja do druku
Szukaj
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp