Obchodzony w tym roku 16 lutego tÅ‚usty czwartek to Å›wiÄ™to wszystkich, którzy przez caÅ‚y rok marzÄ… o dniu peÅ‚nym sÅ‚odkoÅ›ci bez wyrzutów sumienia. PÄ…czki, faworki i chrupiÄ…ce karnawaÅ‚owe róże – któż potrafi im siÄ™ oprzeć? ChruÅ›ciki sÄ… najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu, dobrze wiÄ™c przygotować je samodzielnie.

Każdy ma swój sposób na chrusty idealne – niektórzy korzystajÄ… z receptur przekazywanych z pokolenia
na pokolenie, inni eksperymentujÄ… z przepisami znalezionymi w książkach kucharskich czy w Internecie. Sekretem pysznych kruchoÅ›ci jest zawsze kilka prostych zasad, które sprawiÄ…,  że faworki zniknÄ… z talerza równie szybko, jak siÄ™ na nim pojawiÅ‚y.

Faworek modelowy
Aby faworki byÅ‚y puszyste, należy przesiać mÄ…kÄ™ przez drobne sitko. Przy przygotowywaniu ciast czÄ™sto zaniedbujemy  tÄ™ czynność, a to bÅ‚Ä…d. Przesiewanie rozbija drobinki mÄ…ki  i jÄ… napowietrza, dziÄ™ki czemu wypieki stajÄ… siÄ™ przyjemnie pulchne i delikatne. Najważniejsze jest jednak odpowiednie wyrobienie ciasta. WymieszanÄ… z masÅ‚em, jajami, Å›mietanÄ…  i szczyptÄ… soli mÄ…kÄ™ wyrabiamy w jednolitÄ… masÄ™, umieszczamy na stolnicy i przez kilkanaÅ›cie minut uderzamy waÅ‚kiem. Czynność ta napeÅ‚nia faworkowÄ… masÄ™ pÄ™cherzykami powietrza. Tak przygotowane chrusty w czasie smażenia odpowiednio spulchniejÄ…,
a ich wnÄ™trze nabierze pożądanej, listkowanej konsystencji. Po rozbiciu ciasto powinno „odpocząć”
w chłodnym miejscu przez mniej więcej pół godziny.

Smacznie usmażone
Faworki należy smażyć w wysokiej temperaturze, na mocno rozgrzanym tÅ‚uszczu. Polecany do smażenia, nie tylko faworków, jest olej rzepakowy (np. Olej Beskidzki Z.T. „Bielmar”). Olej ten rozgrzewany
do bardzo wysokiej temperatury nie pali się i nie rozkłada na związki szkodliwe dla zdrowia. Użycie odpowiedniego tłuszczu do smażenia to gwarancja, że chwila słodkiego zapomnienia nam nie zaszkodzi,
a faworki przygotowane na dobrej jakoÅ›ci oleju nie wchÅ‚onÄ… tÅ‚uszczu, bÄ™dÄ… delikatne  i chrupiÄ…ce. PamiÄ™tajmy też o tym, aby przed posypaniem faworków cukrem pudrem umieÅ›cić  je na chwilÄ™ na rÄ™czniku papierowym.

A może róże?
CiekawÄ… alternatywÄ… dla faworków sÄ… karnawaÅ‚owe róże. Aby je przygotować, z ciasta na chrusty wycinamy trzy kółka różnej wielkoÅ›ci, nacinamy je dookoÅ‚a na ksztaÅ‚t pÅ‚atków, a nastÄ™pnie za pomocÄ… biaÅ‚ka jaja zlepiamy ze sobÄ… w kolejnoÅ›ci od najwiÄ™kszego do najmniejszego. Tak przygotowane róże smażymy na gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu. Kiedy spÄ™czniejÄ…, zacznÄ… przypominać rozwiniÄ™ty kwiat. Gotowe należy uÅ‚ożyć na talerzu i na Å›rodku każdego ciastka naÅ‚ożyć odrobinÄ™ konfitury, która stworzy kolorowy Å›rodek kwiatu. KarnawaÅ‚owe róże najlepiej smakujÄ… posypane cukrem pudrem. JeÅ›li po opróżnieniu tacki sÅ‚odkoÅ›ci dopadnÄ… nas wyrzuty sumienia, pamiÄ™tajmy – to nie kulinarna rozpusta, tylko kultywowanie tradycji, a z niÄ… zadzierać nie przystoi.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma jajecznica z boczkiem
Ile kalorii ma drożdzówka

Wersja do druku