Karnawał to czas rozpusty – szalonych balów do samego rana, wystawnych kolacji, zakręconych prywatek i… wspaniałości serwowanych naszym kubkom smakowym. Jak im dogodzić? Może kebab?
Seekh Kebab

czas przygotowania: 1/2 h
ilość osób: 4-8

Składniki:
- 1/2 kg baraniny lub jagnięciny
- Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
- 2 sztuki cebuli
- 3/4 szklanki majonezu
- 1 średnia sztuka papryki najlepiej zielona
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
1. Mięso, paprykę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę, garam masalę zmiel dwa razy w maszynce do mięsa, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
2. Przygotuj Fix Knorr w niewielkiej ilości wody i odstaw do ostygnięcia.
3. Chłodny Fix wymieszaj z baraniną, dopraw sokiem z cytryny i przygotuj kulki o średnicy około 5 centymetrów.
4. Patyczki lub bagneciki do szaszłyków oklej masą mięsną i piecz do miękkości. Seekh Kebab będzie gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od bagnecików.
5. Seekh Kebab podawaj na ciepło, na przykład na liściu sałaty z dodatkiem sosu czosnkowego Knorr.

źródło: www.przepisy.pl

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku