Przede wszystkim nie dopuścić do wrzenia, ponieważ grzanego wina nie wolno gotować. Po przekroczeniu odpowiedniej temperatury trunek traci unikalny aromat i smak. Aby uzyskać lepszy smak, warto najpierw połączyć ze sobą przyprawy, a dopiero później dodać je do wina.
Dzięki temu, końcowy efekt smaku grzanego wina będzie bardziej wyrazisty. Inną ważną kwestią jest sposób podania grzańca. Powinno się go wlewać do glinianych kubków lub szerokich pucharów, ponieważ naczynia te utrzymują wysoką temperaturę. Tylko tak podany grzaniec smakuje wyjątkowo i pachnie aromatycznie. Z całą pewnością będzie wówczas pasował do walentynkowego wieczoru we dwoje.  

Przepis na wino grzane z jabłkami :
(2 porcje)
2 jabłka, 1/4 l czerwonego wina,
1/8 l soku pomarańczowego,
2 łyżki cukru, 1 opakowanie
przyprawy do Grzanego Wina
KOTÁNYI, 20 ml brązowego rumu
Przyrządzenie:
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki  i usunąć gniazda. Wino, sok pomarańczowy i cukier podgrzać,
 a następnie dodać przyprawę  do Grzanego Wina KOTÁNYI, jabłka i ponownie podgrzać. Na koniec odstawić, dodać rum, lekko wystudzić i rozlać do szklanek.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku