Lato to okres, w którym zjadamy dużo warzyw i owoców. Jesienią i zimą wybór jest znacznie mniejszy, jednak nie zapomnijmy, że jest to taki czas w roku, w którym witaminy odgrywają szczególną rolę. Gdy na sklepowych półkach brak różnorodnych owoców w pogotowiu mamy znane i lubiane jabłka.


Jabłka maja wiele wyjątkowych atutów. Są dostępne cały rok, na każdej szerokości geograficznej. Nie można się jednak nimi znudzić, gdyż istnieje ponad 10 tysięcy odmian tych wyjątkowych owoców. Mają różne kształty, smak i kolor. W dodatku znaleźć je możemy w każdym sklepie czy na rynku, nie odchudzając przy tym za bardzo naszego portfela.

Dla zdrowia…
Jabłka są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Najwięcej znajdziemy w nich witaminy C. To właśnie ona ma ogromny wpływ na poprawę naszej odporności, co jest szczególnie ważne w zimniejszych porach roku. To także bogate źródło potasu, który reguluje gospodarkę wodną oraz magnezu zapobiegającego anemii. Jabłka wpływają na poziom cholesterolu, wzmacniają serce i układ nerwowy. Wykazano też ich działanie moczopędne, dlatego polecane są osobom mającym problemy z obrzękami nóg. To również idealny środek na zaparcia.
W swoim składzie zawierają także pektyny. To one oczyszczają organizm z substancji trujących, wiążą metale ciężkie w nierozpuszczalne sole wydalane z organizmu, neutralizują substancje toksyczne i regulują florę bakteryjną. Polecane są osobom palącym papierosy, a także żyjącym w dużych miastach. Dzięki mocy wchłaniania cholesterolu zapobiegają zawałowi serca i miażdżycy. Najwięcej pektyn znajduje się pod skórką i w gnieździe nasiennym – czyli tych częściach, które bardzo często usuwamy.

Dla urody…
Zawarta w jabłkach witamina C usuwa z organizmu wolne rodniki, potrafi także przeciwdziałać wiotczeniu skóry. W połączeniu z witaminą P uelastycznia ścianki naczyń krwionośnych i zapobiega powstawaniu tzw. pajączków. Sprzyja też w przyswajaniu wapnia, co pozytywnie wpływa na stan naszych włosów i paznokci.
Jedzenie jabłek polecane jest także osobom odchudzającym się. Zawierają duże ilości błonnika, a mało kalorii (100 g to ok. 40 kcal). W dodatku są bardzo sycące. Należy jednak uważać, gdyż w swoim składzie mają dość dużo cukrów.

Zdania są podzielone jeśli chodzi o wpływ jabłek na zęby. Wiadomo, iż gryzienie twardych owoców wpływa pozytywnie na stan dziąseł. Za to powolne jedzenie tych owoców niekorzystnie działa na szkliwo, co jest skutkiem wysokiego poziomu kwasowości. Poza tym zawierają cukry, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Dlatego specjaliści po zjedzeniu jabłka polecają wypicie wody, która wypłucze niebezpieczne dla zębów substancje.

Kilka ciekawostek:
•    Im jabłko kwaśniejsze, tym ma więcej witaminy C
•    Im mniejsze jabłko tym ma więcej witaminy C w swoim składzie
•    Najwięcej witaminy C jest pod skórką dlatego najlepiej jeść i przygotowywać je (piec, gotować) ze skórką
•    Suszone jabłka mają mniej witamin, za to wzbogacają się w błonnik


Podobne artykuły: