Tradycyjne święta to rzecz święta. Czy jednak nie warto trochę poeksperymentować z potrawami, tak by zachowując świąteczny charakter, spojrzeć na tradycję w nieco odmienny sposób? Przekonajmy się o tym.

Zwyczajowo polskie potrawy serwowane podczas wigilijnych wieczerzy są pyszne, lecz z pewnością mogłyby być zdrowsze. Suto zastawione stoły i dwanaście dań, nierzadko obfitujących w kaloryczne dodatki, cieszy oko  i podniebienie. Smakowite barszcze z uszkami, bigosy i karpie, pierogi
i kluski z makiem, a na deser pierniki, serniki i kutie… Utartym zwyczajem należy spróbować wszystkiego. Trzy wspaniałe świąteczne dni i tyle pyszności – a cóż na to nasz żołądek?
A gdyby tak w świąteczne potrawy umiejętnie wpleść soję? Produkty Alpro soya są pełne dobrodziejstwa soi. Bogate w białka roślinne i zawierają niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są źródłem wapnia, witamin Bi D, bez dodatku konserwantów, sztucznych aromatów i substancji słodzących. Z powodzeniem uczynią dania zdrowszymi i  bardziej wartościowymi, a dzięki walorom smakowym z całą pewnością mile zaskoczą wszystkich gości.
Oto kilka propozycji na wykorzystanie napojów i deserków sojowych  w Waszej świątecznej kuchni:

CIEPŁE ZBOŻOWE MUFFINKI
50 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g musli owocowego
75 g drobnego cukru brązowego
100 ml oleju słonecznikowego
150 ml napoju naturalnego Alpro soya
1 jajo

1.    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Przygotuj 9 foremek do babeczek
2.    Mąkę, proszek do pieczenia, musli i cukier wsyp do miski.
3.    Olej, napój Alpro soya i jajo wymieszaj przy pomocy widelca
w wysokiej misce. Płynne składniki połącz z suchymi i wymieszaj.
4.    Masę wyłóż do foremek i piecz 15 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie. Serwuj ciepłe.
WSKAZÓWKA: gotowe muffinki można zamrozić i podgrzewać
w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

MINIBOCHENKI
125 g mąki
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g suszonej żurawiny
40 g drobnego cukru brązowego
1 jajo
275 ml napoju naturalnego Alpro soya
4 łyżki oliwy z oliwek

1.    Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Nasmaruj tłuszczem
6 foremek w kształcie mini bochenków (5 x 7 x 5 cm) lub 8 foremek do babeczek
2.    Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia, żurawinę i cukier.
W oddzielnym naczyniu ubij jajko z oliwą i napojem Alpro soya.
3.    Ubitą masę dodaj do suchych składników i wymieszaj.
4.    Napełnij foremki i piecz 25-30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

ZAPIEKANKA Z DORSZA I PORÓW
Składniki:
•    500 g filetów z dorsza (bez skóry i ości) pokrojonych na kawałki
•    2 średniej wielkości pory, drobno pokrojone
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    225 g świeżych lub mrożonych liści szpinaku
•    200 ml napoju naturalnego Alpro soya
•    mielony czarny pieprz  
•    4-5 dużych ziemniaków obranych ze skórki  
•    1 łyżka masła lub margaryny  
•    odrobina świeżo startej gałki muszkatałowej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pokrojone na kawałki filety
z dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki pokroić w plasterki
i gotować do miękkości. Pokrojone pory poddusić na oliwie z oliwek przez ok. 10 minut, aby zmiękły. Nie przyrumieniać. Dodać szpinak i gotować przez ok. 1-2 min. Przyprawić do smaku. Połowę wyłożyć na filety,
a resztę wymieszać z napojem sojowym i uzyskanym w ten sposób sosem polać danie.
Ziemniaki wymieszać z pozostałymi składnikami i przygotować purée. Wyłożyć na wierzch naczynia żaroodpornego i ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż ziemniaki się przyrumienią.

ROLADKI Z SZYNKI Z WARZYWAMI I SOSEM GORGONZOLA
Składniki dla 4 osób:
• 2 pory
• 4 łodygi selera naciowego
• 2 duże marchewki
• 200 ml wody
• 1 łyżka sosu sojowego
• oliwa z oliwek
• 2 łyżki mąki
• 300 ml napoju sojowego Alpro soya bez cukru i soli   
• 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
• 8 plastrów szynki gotowanej
• 100 g sera Gorgonzola
• 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Usuń zielone liście pora i selera. Przetnij wzdłuż na połowę. Marchew przetnij wzdłuż na 4 części. Zagotuj 200 ml wody i dodaj sos sojowy oraz warzywa i gotuj przez 3 minuty. Odsącz warzywa i zachowaj wywar.
Wymieszaj oliwę z mąką, dodaj napój sojowy Alpro soya oraz wywar
z warzyw. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawiń warzywa w plastry szynki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem i posyp pokruszonym serem Gorgonzola i bułką tartą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Serwuj z ryżem lub ziemniakami.

DESER CZEKOLADOWY Z CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI
Składniki dla 4 osób:
• 70 g orzechów
• 4 łyżki miodu
• otarta skórka z jednej pomarańczy
• 50 g rodzynek
• 500 ml deseru sojowego czekoladowego Alpro soya
• szczypta soli
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posiekaj drobno orzechy
i wymieszaj z miodem, otartą skórką z pomarańczy i rodzynkami. Rozłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj 4 pucharki lub szklanki. Układaj na przemian warstwy deseru czekoladowego Alpro soya oraz masy orzechowej tak, aby wierzch pokryty był masą orzechową.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bigos
Ile kalorii mają pierniczki w czekoladzie
Ile kalorii mają pierniki
Ile kalorii ma barszcz biały z torebki
Ile kalorii mają kotlety z dorsza
Ile kalorii mają flaczki
Ile kalorii ma dorsz smażony na patelni
Kluski leniwe wartości odżywcze
Ile kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii ma ziemniak młody gotowany
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
Ile kalorii ma dorsz filet w panierce

Wersja do druku