W wielu domach wigilijna kolacja zaczyna się od czerwonego barszczu z uszkami. Aby potrawa była jeszcze bardziej aromatyczna można przygotować specjalny wywar z suszonych grzybów. - Grzyby mają wiele wartości odżywczych, zawierają m.in. magnez, potas, żelazo, mangan czy selen oraz witamin, są także niskokaloryczne, lecz spożywane w nadmiarze mogą być ciężkostrawne.
 Zalecałabym dodawać niewielkie ilości, jedynie do smaku – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Centrów Naturhouse.

Składniki:
- Susz grzybowy
- Zakwas na żurek
- Jogurt naturalny
- Sól, czosnek

Jak przyrządzić?
    Suszone grzyby wrzucić do wody (ok. 300 ml wody na garść grzybów). Wodę z grzybami zagotować i zostawić na kilka minut na małym ogniu. Wywar z grzybami odstawić na kilka godzin. Wyciągnąć grzyby, a wywar przelać przez gazę i zagotować w nowym naczyniu. Dolać wody jeżeli jest taka potrzeba. Zakwas na żurek dokładnie wymieszać i wlać do wywaru mieszając. Grzyby, które zostały wyjęte można pokroić w cienkie paski i wrzucić do barszczu. Barszcz posolić do smaku i doprawić jogurtem. Wrzucić ok. 5-6 ząbków czosnku i gotować ok. godzinę.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma barszcz czerwony z torebki

Wersja do druku