Ryby na stół – na co dzień i od święta
Jak sprawić, żeby ryby częściej gościły w naszym jadłospisie?
Jednym z najważniejszych argumentów, przemawiających za wprowadzeniem na stałe ryb do jadłospisu są zawarte w nich kwasy tłuszczowe. Poprawiają one ukrwienie mózgu, mają również duże znaczenie w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Stabilizują ciśnienie tętnicze i przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. Warte podkreślenia są też walory smakowe diety bogatej w ryby.
Jemy ryby nie takie, jak trzeba
Z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że spośród ryb Polacy najchętniej wybierają pangi i tilapie. Przyczyna jest dość oczywista – są tanie. Naukowcy uważają jednak, że ich mięso ma niską wartość odżywczą - dla przykładu zawartość w kwasów Omega-3 w mięsie pangi jest prawie zerowa, a w rodzimym pstrągu sięga 1,87 proc. Czym kierować się podczas robienia zakupów na stoisku rybnym? Kupując rybne produkty przetworzone, powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę na skład i terminy przydatności do spożycia, natomiast przy rybach świeżych - na wygląd i inne cechy organoleptyczne. Warto także sprawdzać ich źródło pochodzenia.
Naturalne sposoby na smaczną rybę
Tajemnica smacznej i zdrowej ryby tkwi nie tylko w sposobie jej przygotowania. Kluczowe jest również jej przyprawienie. Nie każda przyprawa radzi sobie z charakterystycznym dla ryb smakiem i zapachem. Gotowe przyprawy do ryb znajdziemy w ofercie wielu producentów, lecz wybierając mieszankę idealną dla siebie warto sięgnąć po taką, która pozbawiona będzie sztucznych dodatków lub glutaminianu sodu. - Szukaliśmy sposobu na wydobycie i wzbogacenie unikalnego smaku ryb, dlatego sięgnęliśmy tylko po naturalne składniki – mówi Elisabeth Voltmer - Manager Działu Jakości firmy KOTÁNYI - jednego z wiodących producentów przypraw, który wprowadził na rynek mieszankę przypraw dedykowaną potrawom z ryb. Nowy produkt Kotányi jest oparty wyłącznie na naturalnych składnikach - pozbawiony jest glutaminianu sodu i substancji dodatkowych. W składzie mieszanki możemy odnaleźć m.in.: czosnek, rozmaryn, kolendrę oraz imbir. To zestawienie oprócz wzbogacenia smaku, ma również pozytywny wpływ na regulację procesów trawiennych.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Kergulena jak przyrządzićWersja do druku
Szukaj
Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie
Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up no make-up. Kosmetolodzy p
Suche szampony do włosów Jantar
Kosmetyków do pielęgnacji włosów od marki Jantar®, inspirowanych bogactwem natury, nie trzeba nikomu przedstawiać. To właśnie one są opr
Jak stworzyć kuchnię dopasowaną do Twoich potrzeb?
Marzenie o idealnej kuchni, dopasowanej do naszych potrzeb i stylu życia, może stać się rzeczywistością dzięki odpowiedniemu projektowaniu i planowaniu.
Ponowne Odkrywanie Młodości: Lifting Twarzy dla Pewnej Siebie, Promiennej Ciebie
W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie wygląd ma niebagatelne znaczenie. W związku z tym, wiele osób poszukuje sposobów na zachowanie
Najbardziej wpływowe kobiety polskiego sportu
Z roku na rok znacząco wzrasta pozycja kobiet w polskim sporcie. Przedstawicielki płci pięknej doskonale radzą sobie w różnych dyscyplinach, czego d