Szałwia słynęła ze swoich niezwykłych właściwości już w czasach starożytnych. Znali ją Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Nazywana „świętym zielem”, będąca niegdyś symbolem długowieczności, używana była jako roślina lecznicza, a także afrodyzjak. Przypisywano jej również znacznie szersze możliwości.
 Wierzono, że jest to idealny środek służący wskrzeszaniu umarłych czy chroniący przed demonami. Dzisiaj nikt już nie wierzy w aż tak wielką moc tego wyjątkowego zioła, jednak w dalszym ciągu jest jednym z najczęściej stosowanych.

Na zdrowie…
Lecznicze właściwości szałwi są dzisiaj powszechnie znane. To nie tylko „babciny” sposób na niektóre dolegliwości, ale prawdziwie skuteczne działanie. Szałwia ma bowiem w swoim składzie wiele substancji pomagających zwalczyć różne dolegliwości. Są to m.in.: olejek eteryczny, flawonoidy, fenolokwasy, garbniki pirokatechinowe, prowitamina A, witaminy B, C, PP i sole mineralne.
Szałwia znana jest przede wszystkim z właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Kto bowiem nie słyszał o skuteczności płukanki z szałwi w walce z stanami zapalnymi jamy ustnej, dziąseł czy gardła. Wykorzystuje się ją także przy stanach zapalnych pochwy. Okłady z szałwi polecane są na drobne uszkodzenia skóry, oparzenia i trudno gojące się rany. Szałwia ma także zdolności do obniżania poziomu cukru we krwi. Zalecana jest więc cukrzykom. Jej działanie w tej kwestii nie jest jednak zbyt silne, dlatego jest to bardziej uzupełnienie do leków bądź działanie profilaktyczne.
Wyciąg z szałwi stosowany może być także w leczeniu nadmiernej potliwości. Można jej także używać dla ukojenia nerwów.
Szałwia ma także wyjątkowo pozytywny wpływ na procesy trawienne. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, ma też właściwości rozkurczowe. Dlatego warto stosować ją w różnego rodzaju nieżytach i stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
Warto zaznaczyć, że ze względu na jej silne działanie nie należy przyjmować jej w zbyt dużych ilościach, gdyż może to wywołać takie działania niepożądane jak nudności czy wymioty.

I smacznego…

Szałwia nie tylko sprzyja naszemu zdrowiu, ale może dodawać dodatkowego smaku potrawom. Można ją stosować jako dodatek do sałatek, potraw z roślin strączkowych, serów, drobiu czy do tłustych mięs, gdyż pomaga ona w trawieniu tłuszczu. Należy jednak zachować umiar, gdyż ma ona pikantny smak i można zepsuć smak potrawy.
Można również pić ją w tradycyjny sposób jako herbatkę.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku