Polski Fusion- czyli Nori Maki Sushi ze śledziem
Kucharz właściwie nie jest ograniczony żadnymi prawidłami kulinarnymi, a efekt zależy tylko od jego pomysłowości i fantazji. Nim sięgniemy po fusion amerykański, czy francuski, warto zacząć od naszych rodzimych, tradycyjnych potraw; pobawić się smakami, uszlachetnić, sięgając po bogactwo potraw znanych innym kuchniom. Poniżej przepis łączący sztandarowe danie kuchni japońskiej, czyli sushi, z polskim smakiem śledzia.
Składniki
2 szklanki ryżu do sushi
6 arkuszy nori
2 opakowania filetów śledziowych a la Maties (np. firmy Contimax)
4 ogórki kiszone (lub konserwowe)
1 butelka (250 ml) octu ryżowego
zielona cebulka
cukier
sól
Przygotowanie
Ryż należy przepÅ‚ukać kilkakrotnie i dobrze odcedzić. Do garnka o grubym dnie wsypujemy ryż i zalewamy odmierzonÄ… ilość wody w stosunku 1:1, czyli na 1 szklankÄ™ ryżu przypada 1 szklanka wody. Przykrywamy garnek pokrywkÄ… i caÅ‚ość doprowadzamy do wrzenia. Gdy pod pokrywkÄ… pojawi siÄ™ charakterystyczna biaÅ‚a pianka z gotujÄ…cego siÄ™ ryżu, gotujemy jeszcze 2 minuty, po czym zmniejszamy ogieÅ„ i gotujemy 10 minut. Po wyÅ‚Ä…czeniu ognia pod ryżem, nie podnosimy pokrywki (ważne!) i pozwalamy mu jeszcze przez 10 minut ‘dochodzić’ w garnku. DziÄ™ki temu, ryż bÄ™dzie Å‚atwy do formowania, a jednoczeÅ›nie poÅ‚yskliwy i odpowiednio sypki. Przesypujemy ryż do miski i na gorÄ…co, mieszamy z zalewÄ… octowÄ… ( 125 ml octu ryżowego+ 40 gr cukru + 22g soli) rozbijajÄ…c ewentualne grudki szpatuÅ‚kÄ…. Ryż idealny do przygotowania Nori Maki powinien mieć temperaturÄ™ 36 stopni C.
Filety śledziowe (najlepiej solone a la Maties, np. firmy Contimax) kroimy w paski. Ogórki kiszone oraz cebulkę kroimy na drobną kostkę. Na arkuszu nori układamy ok. jednocentymetrową warstwę ryżu. Następnie układamy kolejno: posiekaną drobno zieloną cebulkę, drobne kosteczki ogórka oraz płaty śledzia. Wszystko zwijamy jak roladę. Ruloniki schładzamy w lodówce, a przed podaniem kroimy ostrym nożem na plastry.
Nasza Rada
Doskonałym dodatkiem będzie sos sojowy do maczania sushi podany w małej miseczce oraz kulka ostrej pasty chrzanowej wasabi. Sushi podajemy z japońskimi pałeczkami zamiast sztućców, ale przy braku wprawy można je po prostu jeść palcami.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ogórki kiszoneWerthers Original kcal
Wersja do druku
Szukaj
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp