Kuchnia fusion staje się coraz popularniejszym nurtem kulinarnym na całym świecie. Czym jest? To nic innego, jak wprawne połączenie ze sobą różnych tradycji kulinarnych w jednym daniu. Tajemnicą tej metody jest odpowiednie wyczucie smaku, umiejętne łączenie ze sobą składników i aromatów, które w kuchni konwencjonalnej nigdy się ze sobą nie spotykają oraz niebanalny sposób przygotowania i podania potraw.

Kucharz właściwie nie jest ograniczony żadnymi prawidłami kulinarnymi, a efekt zależy tylko od jego pomysłowości i fantazji. Nim sięgniemy po fusion amerykański, czy francuski, warto zacząć od naszych rodzimych, tradycyjnych potraw; pobawić się smakami, uszlachetnić, sięgając po bogactwo potraw znanych innym kuchniom. Poniżej przepis łączący sztandarowe danie kuchni japońskiej, czyli sushi, z polskim smakiem śledzia.

Składniki
2 szklanki ryżu do sushi
6 arkuszy nori
2 opakowania filetów śledziowych a la Maties (np. firmy Contimax)
4 ogórki kiszone (lub konserwowe)
1 butelka (250 ml) octu ryżowego
zielona cebulka
cukier
sól

Przygotowanie
Ryż należy przepÅ‚ukać kilkakrotnie i dobrze odcedzić. Do garnka o grubym dnie wsypujemy ryż i zalewamy odmierzonÄ… ilość wody w stosunku 1:1, czyli na 1 szklankÄ™ ryżu przypada 1 szklanka wody. Przykrywamy garnek pokrywkÄ… i caÅ‚ość doprowadzamy do wrzenia. Gdy pod pokrywkÄ… pojawi siÄ™ charakterystyczna biaÅ‚a pianka z gotujÄ…cego siÄ™ ryżu, gotujemy jeszcze 2 minuty, po czym zmniejszamy ogieÅ„ i gotujemy 10 minut. Po wyÅ‚Ä…czeniu ognia pod ryżem, nie podnosimy pokrywki (ważne!) i pozwalamy mu jeszcze przez 10 minut ‘dochodzić’ w garnku. DziÄ™ki temu, ryż bÄ™dzie Å‚atwy do formowania, a jednoczeÅ›nie poÅ‚yskliwy i odpowiednio sypki. Przesypujemy ryż do miski i na gorÄ…co, mieszamy z zalewÄ… octowÄ… ( 125 ml octu ryżowego+ 40 gr cukru + 22g soli) rozbijajÄ…c ewentualne grudki szpatuÅ‚kÄ…. Ryż idealny do przygotowania Nori Maki powinien mieć temperaturÄ™ 36 stopni C.

Filety śledziowe (najlepiej solone a la Maties, np. firmy Contimax) kroimy w paski. Ogórki kiszone oraz cebulkę kroimy na drobną kostkę. Na arkuszu nori układamy ok. jednocentymetrową warstwę ryżu. Następnie układamy kolejno: posiekaną drobno zieloną cebulkę, drobne kosteczki ogórka oraz płaty śledzia. Wszystko zwijamy jak roladę. Ruloniki schładzamy w lodówce, a przed podaniem kroimy ostrym nożem na plastry.

Nasza Rada

Doskonałym dodatkiem będzie sos sojowy do maczania sushi podany w małej miseczce oraz kulka ostrej pasty chrzanowej wasabi. Sushi podajemy z japońskimi pałeczkami zamiast sztućców, ale przy braku wprawy można je po prostu jeść palcami.
Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ogórki kiszone
Werthers Original kcal

Wersja do druku