Kuchnia to miejsce, gdzie króluje przede wszystkim kucharz lub kucharka. Nie bez znaczenia jednak pozostają składniki i odpowiednie narzędzia. Smaczne posiłki można porównać z piękną muzyką, kuchenkę, garnki i inne wyposażenie kuchenne to instrumenty, a kucharz jest muzykiem.

Tylko dobrze zgrane poszczególne elementy, mogÄ… prowadzić do sukcesu. PÅ‚yta grzewcza lub gazowa, to jedne z najistotniejszych instrumentów kuchennych. Od kilku lat jest dość gÅ‚oÅ›no o pÅ‚ytach indukcyjnych – czym wyróżniajÄ… siÄ™ spoÅ›ród innych urzÄ…dzeÅ„ grzewczych i czy faktycznie warto jÄ… instalować?

Zasada działania
Siła, która jest odpowiedzialna za nadzwyczajne właściwości takich płyt to indukcja elektromagnetyczna. Polega ona na powstawaniu zmiennego pola magnetycznego dzięki cewce indukcyjnej i w ten sposób wytwarzaniu energii cieplnej dokładnie w spodzie garnka. Pozwala to na zdecydowanie szybsze podgrzanie potraw do temperatury jaką konkretnie chcemy. Ciepło nie jest przekazywane najpierw przez grzałkę, po płytę i wreszcie do garnka, a bezpośrednio do jego dna. Sama płyta nagrzewa się jedynie z powodu emisji ciepła przez samo naczynie.

Wady płyt indukcyjnych
Na samym wstępie płyty indukcyjne są odradzane osobom z rozrusznikami serca i aparatami słuchowymi, także inne urządzenia wrażliwe na pole magnetyczne mogą zostać uszkodzone tylko znajdując się w pobliżu.
Kolejną wadą jest delikatna płyta, która w przypadku uszkodzeń, może utrudniać indukcję. Wymagane są więc skrobaki i środki czyszczące przeznaczone specjalnie do płyt ceramicznych.
Także sama zasada dziaÅ‚ania pÅ‚yt wymaga stosowania naczyÅ„ do gotowania z idealnie pÅ‚askim dnem oraz wykonane z substancji ferromagnetycznych. W praktyce sÄ… to wszystkie garnki, do których dna przyczepia siÄ™ magnes – najczęściej sÄ… oznaczone jako przeznaczone do pÅ‚yt indukcyjnych.

Zalety indukcji w kuchni
Często można się spotkać z opinią, że płyty indukcyjne pochłaniają wręcz ogromne ilości prądu elektrycznego. Nic bardziej mylnego, są one bowiem oszczędniejsze od zwykłych płyt ceramicznych, a porównywalne cenowo do gotowania na gazie.
SÄ… przy tym zdecydowanie bezpieczniejsze, ponieważ pÅ‚yta nagrzewa siÄ™ tylko od samego garnka, ograniczona jest wiÄ™c powierzchnia o którÄ… można siÄ™ oparzyć. Sama pÅ‚yta nie wÅ‚Ä…czy siÄ™ bez ustawienia na niej odpowiedniego garnka, można bardzo Å‚atwo ustawić temperaturÄ™, a także czÄ™sto pÅ‚yty sÄ… wyposażone w wyÅ‚Ä…czniki czasowe. Wszystko to sprawia, że pÅ‚yty indukcyjne sÄ…  bezpieczniejsze od innych urzÄ…dzeÅ„ grzewczych, a na pewno od palników gazowych.
Kolejna zaleta jest dokładnie taka sama, jak w przypadku zwykłych płyt ceramicznych, a więc brak produktów spalania gazu w pomieszczeniu i na garnkach. Nie osadza się więc sadza tak na naczyniach, jak i w całej kuchni.

Dobry zakup, ale dla kogo?
Zwolennicy kuchenek gazowych najczęściej na korzyść rozwiÄ…zaÅ„ stosowanych w ich domach wymieniajÄ… brak potrzeby podÅ‚Ä…czania kuchenki do instalacji elektrycznej, co podczas awarii może być problemem. Jednak w miastach dość rzadko dochodzi do dÅ‚uższych awarii prÄ…du niż na kilka godzin, dlatego też pÅ‚yty tego typu polecamy przede wszystkim mieszkaÅ„com miast. Także gospodynie domowe, które ceniÄ… sobie szybkość gotowania, powinny być zadowolone z indukcji – pozwala skrócić czas gotowania nawet o 30%.
Kuchenki indukcyjne powoli stają się standardem w Polskich domach. Także firma Beck Imperial posiada w swej ofercie takie urządzenie. Jest ona wyposażona w ustawienie czasowe, rozpoznawanie średnicy naczyń, a także rodzaju materiału z jakiego są wyprodukowane. Jedną z głównych zalet tego urządzenia jest wybór temperatury gotowania od 60°C do 240°C. Kuchenka ta w pełni wykorzystuje wszystkie zalety indukcji elektromagnetycznej



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku