Puszyste, lekkie i sÅ‚odkie. Pianki – delikatna przekÄ…ska, uwielbiana szczególnie przez dzieci to także baza do przygotowania niezwykÅ‚ych potraw. Pianki marshmallows, choć w Polsce dopiero sÄ… odkrywane, na Å›wiecie sÄ… znane od dawna. Pierwsze informacje o sÅ‚odyczach wytwarzanych na bazie soku z prawoÅ›lazu lekarskiego (Althaea officinalis) pochodzÄ… z okresu starożytnego Egiptu.
 Przysmak ten nie byÅ‚ jednak dostÄ™pny dla wszystkich, przywilej ich konsumowania miaÅ‚a jedynie rodzina królewska. W czasach późniejszych zaczÄ™to szukać skÅ‚adników alternatywnych dla soku z prawoÅ›lazu, które umożliwiÅ‚yby produkcjÄ™ pianek na skalÄ™ masowÄ…. Od XIX wieku wytwórcy sÅ‚odyczy w USA zaczÄ™li stosować w produkcji pianek żelatynÄ™, ale nazwa powiÄ…zana z prawoÅ›lazem (marshmallow) przyjęła siÄ™ już na staÅ‚e. Wraz z upÅ‚ywem lat sposób produkcji pianek niewiele siÄ™ zmieniÅ‚: skÅ‚adniki sÄ… ubijane, aż do otrzymania puszystej masy, która później jest wytÅ‚aczana w różne ksztaÅ‚ty. Stosowane przez firmÄ™ Haribo skÅ‚adniki sÄ… najwyższej jakoÅ›ci, dodawane barwniki sÄ… pochodzenia naturalnego, a sam proces produkcji poddawany jest dokÅ‚adnym kontrolom, tak aby niepowtarzalny smak pianek pozostaÅ‚ ciÄ…gle ten sam.

Pianki ze względu na swój prosty skład (cukier, woda, żelatyna i skrobia kukurydziana) i mięciutką konsystencję są idealne jako pierwsze słodycze dla dzieci. Ich struktura pozwala także na kreatywne zabawy w budowanie: za pomocą kropli wody łatwo połączymy pianki i możemy wyczarować dla naszej pociechy wyjątkowy zamek z pianek. Nie jest wielkim odkryciem, że dzieci lubią uczyć się poprzez zabawę, a słodkie pianki doskonale się do tego nadają. Połączone ze sobą słomką można wykorzystać, tworząc np. przestrzenne modele chemiczne.

Od strony kulinarnej pianki majÄ… naprawdÄ™ niewyczerpane możliwoÅ›ci. PoczÄ…wszy od bardzo Å‚atwej i szybkiej przekÄ…ski, jakÄ… jest pianka opiekana na grillu, poprzez sÅ‚odkie szaszÅ‚yki, pianki rozpuszczane w kawie czy gorÄ…cej czekoladzie aż do zadziwiajÄ…cych przepisów na dania obiadowe. Pianki pod wpÅ‚ywem ciepÅ‚a rozpuszczajÄ… siÄ™ i tworzÄ… aksamitnÄ…, sÅ‚odkÄ… masÄ™, która inspiruje kucharzy i która ze wzglÄ™du na swoje elastyczne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci czÄ™sto wykorzystywana jest także do dekoracji tortów i babeczek – cupcake’ów.

Poniżej prezentujemy propozycje niecodziennych popisów kulinarnych z piankami, nagrodzone w konkursie „Grilluj z Haribo”.


Konfitury z piankowÄ… niespodziankÄ…
Składniki:
•    1 kilogram truskawek
•    500 g cukru żelujÄ…cego
•    sok z 1 cytryny
•    400 g pianek Haribo np. Barbecue lub Mallow Mania
•    1 laska wanilii
•    150 g Å›mietanki kremówki lub tortowej

Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki. Dodać cukier żelujÄ…cy i sok z cytryny. Pianki pokroić w drobne kawaÅ‚ki i podgrzewać na maÅ‚ym ogniu razem ze Å›mietankÄ… kremówkÄ… do momentu aż siÄ™ rozpuszczÄ…. LaskÄ™ wanilii rozkroić i wyskrobać miąższ, nastÄ™pnie dodać do truskawek. Wszystko zagotować przez ok. 4 minuty. Zdjąć z ognia. PrzeÅ‚ożyć do sÅ‚oiczków – weków. Dodać bardzo gorÄ…cÄ… masÄ™ piankowo-Å›mietankowÄ… i delikatnie zamieszać. SÅ‚oiczki postawić do góry nogami na ok. 5 minut. Po 5 minutach odwrócić i pozostawić do ostygniÄ™cia. Tak przygotowane piankowo-truskawkowe niespodzianki mogÄ… być przechowywane przez ok. 3-4 tygodni.

Tarta śliwkowa z piankową polewą
Składniki:
•    200 g mÄ…ki
•    1 żółtko
•    3 Å‚yżki cukru pudru
•    75 g masÅ‚a
•    szczypta soli
•    1 kg dojrzaÅ‚ych Å›liwek
•    200 ml sÅ‚odkiej Å›mietanki
•    100 g pianek Chamallows Mallow Mania

Przygotowanie:
MÄ…kÄ™ zmieszać z solÄ… i cukrem, nastÄ™pnie dodać miÄ™kkie masÅ‚o i palcami wymieszać na kruszonkÄ™. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. JeÅ›li jest zbyt sypkie można dodać Å‚yżkÄ™ Å›mietany. Gotowym ciastem wylepić formÄ™ do tarty. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 ºC. Na gorÄ…cym, podpieczonym spodzie uÅ‚ożyć wypestkowane Å›liwki, skórkÄ… do doÅ‚u. Piec kolejne 20 minut. W tym czasie rozpuÅ›cić pianki w podgrzanej Å›mietance, takim sosem polać tratÄ™ i zapiekać jeszcze przez 10 minut.

Grillowane roladki cielęce z piankami w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
•    4 filety cielÄ™ce
•    4 pianki Chamallows Mallow Mania
•    4 Å‚yżeczki masÅ‚a
•    ulubione warzywa, np. marchew, seler, pomidor, cebula
•    4 plasterki bekonu
•    sól
•    pieprz
•    gotowy sos sÅ‚odko kwaÅ›ny (lub musztardowo-miodowy)
•    4 patyczki do szaszÅ‚yków

Przygotowanie:
Rozbić filety cielęce na cienko, posolić, przyprawić i posmarować z jednej strony masłem. Na filetach rozłożyć plastry bekonu, dodać ulubione warzywa (np.cebulę z pomidorem) i jedną piankę Chamallows Mallow Mania. Zawinąć, nadziać na patyczek i grillować. Podawać z sosem.

SÅ‚odko-pikantny przysmak
Składniki:
•    5-6  szt. pieczonych, sÅ‚odkich ziemniaków (bataty)
•    1/2 szklanki brÄ…zowego cukru
•    1/4 szklanki roztopionego masÅ‚a
•    1 Å‚yżka soku pomaraÅ„czowego (nierozcieÅ„czonego koncentratu)
•    1 Å‚yżeczka soli
•    1/2 Å‚yżeczki Å›wieżo zmielonego czarnego pieprzu
•    4 szklanki pokrojonych drobno pianek Chamallows Barbecue

Przygotowanie:
Rozłożyć ziemniaki na blasze i przebić każdy kilka razy nożem lub widelcem. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 250°C i piec bataty przez 45 min, aż do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia. Usuń z ziemniaków skórkę i rozgnieć na jednolitą masę za pomocą miksera lub tłuczka. Wymieszać ziemniaki z cukrem, masłem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać wierzch pokrojonymi piankami. Ponownie zapiekać całość w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut, aż pianki się rozpuszczą i lekko zarumienią.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kapusta z ziemniakami

Wersja do druku