Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka, poleca przepis na babeczki nadziewane szynką i serem Podlaskim MSM MOŃKI:

Kruche babeczki z serem i szynką

Składniki:
-  300 g sera Podlaskiego MSM MOŃKI
-  1 opakowanie Mini Babeczek DAN CAKE
-  szynka konserwowa                          
-  3 ogórki konserwowe                     
-  1 puszka groszku konserwowego                          
-  1 pęczek rzodkiewki                                       
-  3 jajka na twardo                                   
-  1 papryka zielona świeża                      
-  200 g kapusta pekińska                                
-  3 łyżki majonezu                                              
-  1 łyżka śmietany kwaśnej
-  pęczek koperku
 -  pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie:

Ser, szynkę, ogórki konserwowe, rzodkiewkę i jajka zetrzeć na tarce na grubym oczku. Paprykę pokroić w paski, kapustę pekińską poszatkować, dodać groszek konserwowy, pokrojony koperek, pieprz do smaku, majonez, śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać babeczki. Udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego!



Ser Podlaski MSM Mońki to ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Charakteryzuje się łagodnym, lekko kwaśnym smakiem z pikantną nutą. Tradycyjna receptura oraz najwyższej jakości składniki, sprawiają, że ser Podlaski MSM Mońki zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Cechą wyróżniającą ser Podlaski MSM Mońki od innych serów tego typu jest jasnożółty, elastyczny miąższ, usiany nielicznymi, okrągłymi lub owalnymi oczkami o niewielkiej średnicy. Wyjątkowy aromat zawdzięcza wykorzystaniu wysokiej jakości składników  i kilkutygodniowemu dojrzewaniu. Podlaski MSM Mońki jest dostępny w blokach lub w paczkowanych plastrach. Dzięki funkcji „otwórz-zamknij” opakowanie można wielokrotnie otwierać, bez obawy o utratę świeżości produktu.
Swoją nazwę, ser Podlaski zawdzięcza regionowi, w którym został po raz pierwszy wyprodukowany. Miało to miejsce w 1968 roku właśnie na Podlasiu. Podlaski MSM Mońki to ser o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Jego łagodność doda wyjątkowego smaku przygotowywanym kanapkom, koreczkom i innym przekąskom. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się również do dań na ciepło, takich jak zapiekanki, faszerowane warzywa, domowa pizza czy szybkie w przygotowaniu tosty. Będzie też świetnym dodatkiem do oryginalnych sałatek i spaghetti




Podobne artykuły: