Sushi to nie tylko wyśmienity smak, ale także japońska kultura, tradycja i ceremoniał na talerzu, a dokładniej na tacy. Prawidłowo podane sushi wymaga pięknej oprawy oraz przestrzegania wielu skomplikowanych zasad. Warto poznać przynajmniej te najważniejsze, by wiedzieć jak w polskich warunkach móc w pełni delektować się tym egzotycznym daniem.

Od zakonserwowanego mięsa do apetycznych koreczków
W swojej pierwotnej wersji sushi to starożytna, japońska metoda konserwowania fermentującego rybiego mięsa przy pomocy słonego ryżu. Natomiast potrawa, znana dziś pod nazwą sushi powstała w I połowie wieku XIX, kiedy Yohei Hanaka, właściciel przydrożnego straganu z Tokio, zaczął sprzedawać kawałki ryb, serwowane na kulkach ryżu. Smakowite nigri-sushi zyskało wielu wielbicieli i naśladowców. Z czasem rybie mięso zaczęto wzbogacać, a nawet zastępować, wodorostami nori. Pozwalały one tworzyć ciekawe kształty oraz nowe kompozycie smakowe, co sprawiło, że z ulicznego straganu, sushi trafiło na stoły japońskich elit.


Japoński smak na polskiej porcelanie
Sushi serwuje siÄ™ na tradycyjnych prostokÄ…tnych - drewnianych lub porcelanowych - tacach. W Japonii zwraca siÄ™ uwagÄ™ na to, by byÅ‚y one wykonane z tradycyjnych materiałów wysokiej jakoÅ›ci. Nie posiadajÄ…c naczyÅ„ z drewna japoÅ„skiego miÅ‚orzÄ™bu czy cydru, lepiej siÄ™gnąć po biaÅ‚Ä… porcelanÄ™, w fasonie naÅ›ladujÄ…cym dalekowschodni minimalizm i szykownÄ… elegancjÄ™: – Do ascetycznej prostoty Dalekiego Wschodu nawiÄ…zuje kolekcja Yvonne Linea, w której jedynym zdobieniem sÄ… harmonijne okrÄ™gi – mówi Joanna Niedziela z ZakÅ‚adów Porcelany Ćmielów – Ta zamierzona oszczÄ™dność dekoracji, w poÅ‚Ä…czeniu z krÄ…gÅ‚ymi, harmonijnymi ksztaÅ‚tami naczyÅ„ i naturalnym blaskiem porcelany buduje niezwykÅ‚Ä… podniosÅ‚Ä… i jednoczeÅ›nie kameralnÄ… atmosferÄ™.                                           
BiaÅ‚e porcelanowe naczynia jeszcze silniej podkreÅ›lÄ… efekt kulinarnej sztuki, jeÅ›li rozÅ‚ożymy je na lnianym, jednolitym - i najlepiej ciemnokolorowym – obrusie.


Konieczny savoir vivre  
Koreczki sushi zjadamy w caÅ‚oÅ›ci, siÄ™gajÄ…c po nie rÄ™kÄ… lub paÅ‚eczkami (hashi). Nie wypada odkÅ‚adać nadgryzionego sushi na talerz, ani tym bardziej, czÄ™stować kogoÅ› swoimi paÅ‚eczkami. Za to jedzenie rÄ™kami jest jak najbardziej wskazane – szczególnie w obecnoÅ›ci ważnych i bliskich nam osób. Konieczne jest jednak wtedy przygotowanie gorÄ…cych rÄ™czników, w które goÅ›cie bÄ™dÄ… mogli wycierać dÅ‚onie.Na koreczki nakÅ‚adamy ostrÄ… przyprawÄ™ wasabi, a nastÄ™pnie maczamy je w miseczce z sosem sojowym, gdyż wczeÅ›niejsze mieszanie sosu z wasabi nie uchodzi za eleganckie. Natomiast imbir i pozostaÅ‚e dodatki jemy tylko pomiÄ™dzy koreczkami – sÅ‚uży to pobudzeniu kubków smakowych przed kolejnym kawaÅ‚kiem sushi.


Wyostrz smak, zakosztuj Wschodu

Na nic zdadzÄ… siÄ™ nasze starania, jeÅ›li na stole wraz z elegancko podanym sushi nie pojawi siÄ™ zielona herbata. To ona najdoskonalej wyostrza i rozszerza smakowy bukiet japoÅ„skiej potrawy. I tak samo, jak w przypadku sushi, powinniÅ›my zadbać o jej wÅ‚aÅ›ciwe przygotowanie i podanie. – ZielonÄ… liÅ›ciastÄ… herbatÄ™ zalewa siÄ™ wrzÄ…tkiem w proporcjach 250 ml na jednÄ… pÅ‚askÄ… Å‚yżeczkÄ™. Napar o temperaturze 70 – 80 stopni, powinien zaparzać siÄ™ od 2 do 4 minut w porcelanowych czajnikach. Po wypiciu okoÅ‚o ¾ herbaty, pozostaÅ‚e liÅ›cie należy ponownie zalać wrzÄ…tkiem – w ten sposób uzyskać możemy najbardziej wartoÅ›ciowy napój. Do tradycyjnego naparu nie podajemy oczywiÅ›cie cukru, ani cytryny.  - radzi Andrzej Kuc, znawca herbaty z firmy POSTI.                                           

W takim towarzystwie, elegancko podane sushi będzie smakować tak, jak w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Fot. Kolekcja Yvonne Linea, Zakłady Porcelany Ćmielów


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ryż z jabłkami przepis babci

Wersja do druku