Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Nieodłączne są także świeże zioła jednak pozostałe składniki bruchetty ogranicza zazwyczaj jedynie fantazja przyrządzającego. Poniżej przedstawiamy przepis na włoską bruchettę z tuńczykiem Rio Mare i zielonym sosem. Ten sprawdzony przepis z pewnością nie zawiedzie amatorów wyśmienitej kuchni.


Składniki dla 4 osób:

8 kromek bagietki – 1 opakowanie TuÅ„czyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g - 1 jajko ugotowane na twardo – natka pietruszki – 1 Å‚yżka kaparów w occie – 1 zÄ…bek czosnku – 1 Å›wieża papryczka chilli.


1. Drobno posiekaj  pietruszkÄ™, kapary i czosnek i umieść je w misce. Dodaj papryczkÄ™ chilli (pokrojonÄ… w pierÅ›cienie) oraz ugotowane na twardo jajko (pokrojone w kawaÅ‚eczki). Dolej odrobinÄ™ oliwy z oliwek z puszki tuÅ„czyka i wymieszaj wszystkie skÅ‚adniki.
2. Opiecz pieczywo na grillu lub patelni. Ułóż na każdej kromce odrobinę zielonej pasty. Udekoruj je, kładąc na wierchu odsączony z oliwy kawałek tuńczyka Rio Mare.


W 15 minut pyszna przekÄ…ska gotowa! Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma papryka zielona
Ile kalorii ma jajko ugotowane na twardo w 100g
Ziołolecznictwo ludowe
Zioła na wątrobę

Wersja do druku