Weekend zapowiada się pięknie, dlatego razem z przyjaciółmi zorganizujcie grilla! Czas przygotowania pysznych szaszłyków, na które przedstawiamy Wam przepis wynosi ok. 40 minut.

Składniki na 4 porcje:

Szaszłyk z kurczakiem:
400 g piersi kurczaka bez kości
1 łyżka stołowa oleju
Sól, pieprz
1 limonka
150 ml bulionu drobiowego (błyskawicznego)
Szpikulce do szaszłyków

Ryż:
200 g ryżu długoziarnistego
Sól
3 łyżki stołowe oleju
Pęczek cebulki dymki
30 g orzechów włoskich
80 suszonych żurawin
6 gałązki mięty

Sposób przygotowania:

1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kwadraciki. Olej zmieszać z solą i pieprzem, a następnie natrzeć nim kawałki kurczaka. Limonkę umyć i pokroić na plasterki. Kostki kurczaka i plastry limonki nabić na szpikulce. Przykryć i wstawić do lodówki.

2. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Olej podgrzać na teflonowej patelni i smażyć odcedzony ryż przez ok. 5 minut. Cebulkę dymkę umyć i pokroić na małe kawałki.
Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Cebulkę dymkę, orzechy i żurawiny dodać do ryżu, a następnie smażyć wszystko przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Miętę umyć, osuszyć, pociąć na małe kawałki i dodać do ryżu. Podtrzymywać ciepło.

3. Szaszłyki smażyć na patelni teflonowej przez ok. 8-10 minut. Do soku, który pozostał na patelni dodać bulion z kurczaka i zmieszać z ryżem. Podawać szaszłyki z ryżem.



Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 458 kcal  / 1912 kJ
Białko: 28,8g
Tłuszcz: 13,1 g
Węglowodany: 57 g








Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku