Oto mój przepis na deser na wielki finał konkursu Le Menu de Cannes zorganizowanego przez firmę Electrolux. Sorbet z bazylii naprawdę powala na kolana. Spróbowałem go kilka lat temu u mojego przyjaciela Erica Samsona i od tego czasu zyskał stałe miejsce na mojej liście deserów. Damien Duquesne, szef kuchni zwycięskiego zespołu
Kremowy serek mascarpone z białą czekoladą, malinami, sorbetem z bazylii i koronkowymi tuiles

Składniki dla 6 osób:
•    1 tacka świeżych malin
•    kilka koronkowych bardzo cienkich tuiles typu Gavotte (delikatne dekoracje z ciasta cygaretkowego)

Na sorbet z bazylii:
•    450 ml wody
•    75 g cukru inwertowanego
•    125 g cukru pudru
•    30 ml soku z cytryny
•    50 g liści bazylii

Na kremowy serek mascarpone:
•    1,5 listka (lub 1,5 łyżeczki) żelatyny
•    125 g gorącego kremu angielskiego
•    100 g białej czekolady
•    250 g serka mascarpone
•    skórka z cytryny
•    250 g bitej śmietany

Sorbet z bazylii – sposób przygotowania:
Podgrzej wodę z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem inwertowanym. Gotuj aż całość osiągnie konsystencję syropu. Po zagotowaniu, wystudź syrop. Dodaj bazylię do zimnego syropu i zmiksuj całość. Odstaw sorbet do lodówki.

Krem – sposób przyrządzenia:
Zanurz listki żelatyny w bardzo zimnej wodzie. Zalej białą czekoladę gorącym kremem angielskim i mieszaj trzepaczką aż do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowanej masy wmiksuj odciśniętą żelatynę i trochę skórki z cytryny. Dodaj serek mascarpone. Na koniec, delikatnie dodaj bitą śmietanę. Włóż krem do lodówki na godzinę przed podaniem.

Sposób dekoracji:
Na talerzu, za pomocą szprycy do kremów, uformuj ładne kółko z kremu mascarpone. Dodaj maliny i koronkowe tuiles oprószone cukrem pudrem. Na środku talerza połóż kulkę sorbetu z bazylii. Podaj natychmiast po przygotowaniu.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku