Maliny – owoce, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni
Kto z Was nie lubi zapachu malin? Lody malinowe, syropy, soki czy nalewki kuszą każde podniebienie. Same owoce malin nadają się do spożycia zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej. Za każdym razem świetnie smakują i mają wiele potrzebnych witamin.
Garść świeżych malin to prawdziwa bomba witaminowa – znajdziemy w nich takie witaminy, jak: C, E, B1, B2, B6, a także wiele substancji mineralnych, m.in.: potas, magnez, wapń, żelazo. Co istotne maliny posiadają działanie napotne i ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość wspomnianych wyżej witamin. Podobne działanie, lecz jeszcze silniejsze mają liście, które ponadto działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych.
W kuchni z malin możemy wyczarować wiele ciekawych deserów czy przetworów, po które ze smakiem sięgamy jesienią czy zimą. Sok malinowy będzie niezastąpiony, gdy w Twojej rodzinie pojawi się przeziębienie. Nawet małemu dziecku możesz zaserwować ciepłą herbatkę z dodatkiem słodkiego soczku, by mógł się rozgrzać w przypadku wystąpienia gorączki.
Zapiekane maliny z kruszonką
Składniki:
300 g malin mrożonych
100 g maślanych herbatników
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ kostki masła
4 gałki lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Maliny wyłożyć do sufleciarek, polać miodem i posypać cukrem waniliowym. Herbatniki pokruszyć i posypać nimi maliny. Na wierzch położyć kawałki masła i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Przed podaniem na każdą porcję wyłożyć lody.
Sok malinowy
Składniki:
1 kg świeżych malin
20 dag cukru
kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Dojrzałe maliny opłucz i wrzucić do emaliowanego garnka. Dodaj niepełną szklankę wody i całość gotuj na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok. Potem je przestudź i odsączać tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu. Uzyskany sok wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i szczyptę kwasku cytrynowego, ponownie zagotuj. Gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamknij i gotuj je przez 15 min.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają herbatnikiWersja do druku
Szukaj
Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie
Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up no make-up. Kosmetolodzy p
Suche szampony do włosów Jantar
Kosmetyków do pielęgnacji włosów od marki Jantar®, inspirowanych bogactwem natury, nie trzeba nikomu przedstawiać. To właśnie one są opr
Jak stworzyć kuchnię dopasowaną do Twoich potrzeb?
Marzenie o idealnej kuchni, dopasowanej do naszych potrzeb i stylu życia, może stać się rzeczywistością dzięki odpowiedniemu projektowaniu i planowaniu.
Ponowne Odkrywanie Młodości: Lifting Twarzy dla Pewnej Siebie, Promiennej Ciebie
W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie wygląd ma niebagatelne znaczenie. W związku z tym, wiele osób poszukuje sposobów na zachowanie
Najbardziej wpływowe kobiety polskiego sportu
Z roku na rok znacząco wzrasta pozycja kobiet w polskim sporcie. Przedstawicielki płci pięknej doskonale radzą sobie w różnych dyscyplinach, czego d