Latem lubimy zajadać się świeżymi, aromatycznymi owocami. Należą do nich zarówno truskawki, jak i maliny. Dziś przekonamy Was do tych drugich.

Kto z Was nie lubi zapachu malin? Lody malinowe, syropy, soki czy nalewki kuszą każde podniebienie. Same owoce malin nadają się do spożycia zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej.  Za każdym razem świetnie smakują i mają wiele potrzebnych witamin.

Garść świeżych malin to prawdziwa bomba witaminowa – znajdziemy w nich takie witaminy, jak: C, E, B1, B2, B6, a także wiele substancji mineralnych, m.in.: potas, magnez, wapń, żelazo. Co istotne maliny  posiadają działanie napotne i ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość wspomnianych wyżej witamin. Podobne działanie, lecz jeszcze silniejsze mają liście, które ponadto działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych.


W kuchni z malin możemy wyczarować wiele ciekawych deserów czy przetworów, po które ze smakiem sięgamy jesienią czy zimą.  Sok malinowy będzie niezastąpiony, gdy w Twojej rodzinie pojawi się przeziębienie. Nawet małemu dziecku możesz zaserwować ciepłą herbatkę z dodatkiem słodkiego soczku, by mógł się rozgrzać w przypadku wystąpienia gorączki.




Zapiekane maliny z kruszonką

Składniki:
300 g malin mrożonych
100 g maślanych herbatników
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ kostki masła
4 gałki lodów śmietankowych

Przygotowanie:
Maliny wyłożyć do sufleciarek, polać miodem i posypać cukrem waniliowym. Herbatniki pokruszyć i posypać nimi maliny. Na wierzch położyć kawałki masła i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Przed podaniem na każdą porcję wyłożyć lody.

Sok malinowy

Składniki:
1 kg świeżych malin
20 dag cukru
kwasek cytrynowy

Przygotowanie:
Dojrzałe maliny opłucz i wrzucić do emaliowanego garnka. Dodaj niepełną szklankę wody i całość gotuj na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok. Potem je przestudź i odsączać tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu. Uzyskany sok wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i szczyptę kwasku cytrynowego, ponownie zagotuj. Gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamknij i gotuj je przez 15 min.



Podobne artykuły: