Posiłki od zawsze odgrywały istotną rolę w zalotach miłosnych, stare powiedzenie "przez żołądek do serca" nie wzięło się z powietrza. Romantyczna kolacja z własnoręcznie przygotowanym posiłkiem, jest ceniona znacznie bardziej niż kolacja w najdroższej nawet restauracji.

Warto  wspomnieć, że przysłowie to działa zarówno w przypadku mężczyzn, jak i kobiet. Dawniej to kobiety w ten sposób zdobywały sympatię partnerów, dziś również mężczyźni gotują dla swoich wybranek. Gotowanie jest jak najbardziej męskim zajęciem i każda kobieta przyzna, że facet przy kuchni wygląda wyjątkowo sexy.


Afrodyzjaki
Kolacja we dwoje jest często wstępem do sypialni, a znając właściwości niektórych produktów możemy wspomóc romantyczną atmosferę. Bazary i sklepy są pełne afrodyzjaków, problem polega tylko na dobraniu tych odpowiednich. Najczęściej wymieniane, to oczywiście owoce morza, a spośród nich przysmak Cassanovy – ostrygi. Nie każdy jednak lubi takie potrawy, na szczęście podobne działanie ma szafran, wanilia, lubczyk, szałwia, a nawet czosnek, seler, bakłażany, marchew, pietruszka, fasola, pomidory oraz trufle. Deser warto przyrządzić z bananów, daktyli, fig, gruszek, jabłek, malin lub truskawek. Nie można przy tym zapomnieć o czekoladzie, która podobnie jak seks, uwalnia ogromne ilości endorfiny – hormonu szczęścia.


Alkohol
Podczas kolacji napoje wyskokowe są jak najbardziej na miejscu. Alkohol pomaga rozluźnić się, ułatwia konwersację i zwiększa zainteresowanie partnerem. Jak zwykle jednak wszystko z umiarem, jeśli kochankowie przesadzą z ilością wypitych trunków, wieczór zakończy się jedynie bólem głowy na następny dzień. Duża ilość alkoholu hamuje popęd i może nawet doprowadzić do impotencji. Trunek najbardziej pasujący do romantycznego wieczoru, to wino. Lekkie drinki to także nie najgorszy pomysł, należy jednak uważać z ilością, najłatwiej jest upić się alkoholem ukrytym w kolorowej szklance zasłoniętym wieloma smakami.


Czego powinniśmy unikać?

Kuchnia może być bardzo kapryśna i tak jak niektóre potrawy ułatwiają amory, inne mogą zniechęcać. Zbyt tłuste i syte dania zachęcają raczej do wylegiwania się na kanapie niż do łóżkowych igraszek. Z drugiej strony głód odciągnie myśli kochanków w stronę lodówki. Dlatego też należy wybierać potrawy o niskiej zawartości tłuszczów, lekkostrawne, aczkolwiek pozwalające się najeść. Lepiej jest więc unikać czerwonego mięsa, głębokiego tłuszczu, makaronów oraz dużej ilości żółtego sera. Przepełniony żołądek trawiąc takie składniki będzie potrzebował dużo energii i zniechęci do aktywności. Ponadto ciężkostrawne potrawy mogą wywołać niestrawność, która stanie  się początkiem końca wieczoru. Przestrzegając tych zasad wieczór we dwoje będzie prawdziwym sukcesem. Praca włożona w przygotowanie kolacji zwróci się z nawiązką we wspólnych relacjach.


Nisko tłuszczowe potrawy

Przygotowanie nisko tłuszczowych potraw nie polega jedynie na wyszukiwaniu najchudszych produktów czy gotowaniu na parze. Nie trzeba rezygnować ze smaku dla lekkiej kolacji. Zastosowanie odpowiedniego sprzętu kuchennego pozwoli cieszyć się wyrazistymi smakami i lekkością potraw. Garnki w tym wypadku spełniają wyjątkowo istotną rolę, odpowiednie wykonanie naczynia pozwala na ograniczanie zużycia tłuszczu podczas gotowania. Zastosowanie dna składającego się z trzech warstw i stali nierdzewnej 18/10 ogranicza przywieranie, a przez to pozwala zminimalizować ilość oleju.
Na polskim rynku jest niewielu producentów oferujących taki sprzęt kuchenny. 21-częściowy zestaw garnków Beck Imperial jest wykonany właśnie w takiej technologii. Nierdzewna stal 18/10, "kanapkowe" dno, umożliwiają gotowanie z niewielką ilością oleju i wody, a przez to zachowanie witamin, minerałów oraz substancji aromatycznych. Ponadto garnki te pozwalają ograniczyć dosalanie potraw, zatrzymując sól zgromadzoną w potrawach.


Podobne artykuły: