Ostatnie badania przeprowadzone przez australijskie badaczki- Gilly Hendrie i Rebecca Golley z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization potwierdziły tezę, że produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu nie mają wpływu na wagę dzieci. Dokładne wyniki badań ukazały się na "American Journal of Clinical Nutrition".
Podczas badań przebadana została grupa 145 dzieci w wieku od 4 do 13 lat. Przez okres sześciu miesięcy podawano im systematycznie produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Okazało się, że po takim czasie waga, obwód w pasie, a także  wskaźnik masy ciała żadnego z dzieci nie uległy zmianie. Co ciekawe maluchy, które spożywały niskokaloryczne jogurty i piły odtłuszczone mleko, nadrabiały straty, spożywając więcej kalorii w innej postaci.

Co podkreślają badaczki w przypadku dzieci, które spożywały produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, pod koniec badań z tłuszczów nasyconych pochodziło 13,3 proc. wszystkich spożywanych kalorii, w porównaniu z 16,6 proc. w grupie kontrolnej. Jest to znacząca redukcja, jednak, według zaleceń Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, z tłuszczów nasyconych powinno pochodzić nie więcej niż 10 proc. kalorii.

Co jest istotne i na co powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupów produktów dietetycznych?  Wybierajmy te, które posiadają obniżoną zawartość cholesterolu. Odkładajmy na półkę te, które uboższe są o potrzebne składniki, takie jak np. wapń czy witamina D.


Podobne artykuły: