Babka to tradycyjne ciasto, nawet Ci z nas, którzy preferują inne, słodkie wypieki nie wyobrażają sobie bez niej Wielkanocy. Nadchodzące Święta, to doskonała okazja do spotkań towarzyskich i przyjmowania gości. Czym ich zaskoczyć? Podajmy babkę z wyśmienitą, czekoladowo - advocaatową polewą.

Składniki

Ciasto
·    3  łyżki  wódki  Żytniej
·    25 dag. miękkiej  margaryny
·    20 dag  
·    1 opakowanie cukru waniliowego
·    4 jajka
·    25 dag mąki
·    1 łyżeczka proszku do pieczenia
·    20 dag rodzynek
·    cynamon, mielone goździki, mielona gałka muszkatałowa
Polewa
·    małe opakowanie (ok 120 gram) serka waniliowego homogenizowanego
·     1/3 szklanki Advocaata
·    Pół tabliczki gorzkiej czekolady
·    dwie łyżeczki żelatyny i woda do rozpuszczenia tejże

Etapy przygotowania

Ciasto: rodzynki  przełożyć do miseczki, zalać wodą, dolać 3 łyżeczki wódki Żytniej. Moczyć około 30 minut. Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym, dodając jajka, tak aby powstała gęsty krem. Następnie, przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami (cynamon, goździki, gałka muszkatałowa) dodawać do powstałej masy, mieszając mikserem. Dodać rodzynki. Foremkę do babki natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Pieć około 1,5 godziny w temperaturze 160  do 180 stopni.

Polewa: żelatynę rozpuścić  w niewielkiej ilości wody i wystudzić. Serek homogenizowany  wymieszać z likierem, wlać żelatynę i rozpuszczoną gorzką czekoladę, odstawić   na około 10 minut.  Gęstniejącą polewę wymieszać  łyżką, żeby nie pozostawiać grudek. Powoli polewać babkę. Dla lepszego efektu wizualnego, można wierzch ciasta pokryć kolorową posypką.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku