Warkocz nadziewany czerwonymi jagodami żurawiny amerykańskiej zaspokoi nawet najbardziej tradycyjne oczekiwania wobec wielkanocnych wypieków.
Słodkie i pyszne nadzienie sprawi, że nawet dzieci będą chciały pomóc we wspólnym pieczeniu. Dzięki żurawinie szybko i łatwo wzbogacisz smak i wygląd świątecznych keksów, serników i babek. Słodki syrop z cranberries wzbogaci kolorystycznie tradycyjną paschę, a przecierem z czerwonych jagód można przełożyć mazurka, dekorując go następnie kilkoma jagodami żurawiny.

Składniki na ok. 20 kawałków:

Na ciasto drożdżowe:    
550 g mÄ…ki
250 ml mleka
1 kostka świeżych drożdży
50 g cukru
2 jajka
2–3 Å‚yżki mleka do posmarowania
20 g płatków z migdałów

Na nadzienie:
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
200 g masy marcepanowej
4–5 Å‚yżek soku morelowego

Przygotowanie:

1.    MÄ…kÄ™ wsypać do miski formujÄ…c zagÅ‚Ä™bienie poÅ›rodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z Å‚yżeczkÄ… cukru, wszystko wymieszać. Mleko z drożdżami wlać w zagÅ‚Ä™bienie w mÄ…ce, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepÅ‚e miejsce do wyroÅ›niÄ™cia. Dodać pozostaÅ‚Ä… część cukru i jajka, wszystko wymieszać na gÅ‚adko używajÄ…c miksera
z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
1.    Å»urawinÄ™ amerykaÅ„skÄ… drobno posiekać. Marcepan podzielić na części, wymieszać na gÅ‚adko
z sokiem morelowym. Dodać Cranberries. Masę przełożyć do woreczka do wyciskania ciasta z szeroką końcówką.

2.    Ciasto szybko zagnieść i rozwaÅ‚kować na posypanym mÄ…kÄ… blacie na ksztaÅ‚t prostokÄ…ta o bokach 50 i 30 cm. Pokroić wzdÅ‚uż na 3 części. MasÄ™ marcepanowÄ… wycisnąć na wszystkie 3 części ciasta, które nastÄ™pnie zwinąć. Trzy waÅ‚ki ciasta spleść jak warkocz zaciskajÄ…c dokÅ‚adnie na koÅ„cach.

3.    Drożdżowy warkocz przeÅ‚ożyć na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Ciasto posmarować mlekiem używajÄ…c pÄ™dzla i posypać migdaÅ‚ami. Piec we wczeÅ›niej rozgrzanym piekarniku
w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.


Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas rośnięcia

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 179 kcal / 750 kJ
Białko: 4,9 g
TÅ‚uszcze: 3,8 g
Węglowodany: 31 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku