Wielkanoc to jedne z najbardziej radosnych świąt w kalendarzu. Większość z nas spędzi te dni z rodziną przy suto zastawionym stole. Co zrobić, aby miło spędzić ten czas, nawet jeśli naszym problemem jest, alergia np. na mleko krowie?

Czasami ciężko się oprzeć smakowicie wyglądającemu daniu, ale osoby cierpiące na alergię pokarmową zawsze powinny zwracać uwagę na skład potraw, które planują spożyć. W zależności od rodzaju uczulenia, należy unikać składników zawierających alergeny, czyli najczęściej mleka krowiego, jajek, pszenicy itp.

– Wielkanocna obfitość posiłków, ich kuszący smak i aromat sprawiają, że święta to ciężki okres dla osób z nietolerancją pokarmową – komentuje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante, wyłącznego dystrybutora produktów marki Alpro® soya w Polsce.  – Jednak czas ten nie musi wiązać się z wielkimi wyrzeczeniami, jeśli tylko będziemy trzymać się pewnych zasad. Samodzielne przygotowanie wielkanocnych przysmaków z wyeliminowaniem uczulających nas składników nie jest zwykle trudne. Pamiętajmy jednak, aby nie ulegać namowom bliskich na skosztowanie potrawy, której składu nie jesteśmy pewni".

Jeśli planujesz w święta odwiedzić rodzinę czy znajomych, koniecznie powiadom ich o swojej chorobie. Wyjaśnij, na jakie produkty masz uczulenie i że powinieneś unikać potraw, które je zawierają. Nie wahaj się pytać, z czego zrobione są dania – chodzi przecież o Twoje zdrowie. Jeśli jest to możliwe poproś o listę składników, z których wykonano każdą świąteczną potrawę. Zaproponuj gospodarzom, że przyniesiesz własne potrawy, może również inni goście zasmakują w alternatywnych bezmlecznych czy bezglutenowych przysmakach. Unikaj gotowych świątecznych dań i ciast ze sklepów – często nie można zweryfikować ich dokładnego składu. Ponadto gotowe produkty zawierają najczęściej dużo barwników i konserwantów, które również mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Jeśli jesteś uczulony na białko mleka krowiego lub zwyczajnie – chcesz urozmaicić swoją dietę, dobrym rozwiązaniem są napoje sojowe Alpro® soya, które powstają na bazie specjalnie wyselekcjonowanych ziaren soi. Zawierają wysokiej jakości białka, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (przy niskiej zawartości kwasów nasyconych) oraz naturalne izoflawony i błonnik. Są bogatym źródłem witamin (w tym z grupy B) i minerałów, m.in. potasu, fosforu, wapnia i magnezu.

Ze względu na to, że produkty Alpro® soya nie zawierają laktozy, mogą być spożywane przez osoby uczulone na białko mleka krowiego oraz z nietolerancją laktozy. Wykorzystując napoje Alpro® soya w przygotowaniu świątecznych potraw nie narażamy się na nieprzyjemne dolegliwości, jak w przypadku spożywania tradycyjnego mleka. Produkty Alpro® soya nie zawierają przy tym konserwantów, sztucznych barwników czy substancji słodzących.
Naturalne napoje sojowe znajdują zastosowanie w wielu przepisach kulinarnych. Przykładem jest poniższy przepis na smaczną pieczeń orzechową, do przygotowania której wykorzystamy napój sojowy Alpro® soya (użyć możemy napoju naturalnego z wapniem, napoju bez cukru i soli lub napoju naturalnego light).

Pieczeń orzechowa
Składniki:
3 cebule, drobno posiekane
1 łyżka oleju sojowego
675 g posiekanej mieszanki orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje)
350 g białej bułki tartej
3 łyżki tahini (pasty na bazie nasion sezamu)
3 łyżki mąki razowej
180 ml napoju sojowego Alpro® soya
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków
sól, pieprz
225 g niesłodzonego purée z kasztanów
1 łyżka czerwonego wina
75 g świeżego szpinaku
55 g żurawin

Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni olej i delikatnie podsmaż cebulę. W dużej misce wymieszaj orzechy, bułkę tartą i podsmażoną cebulę. Wymieszaj tahiti z mąką, napojem sojowym Alpro® soya, gałką muszkatołową, goździkami i przyprawami, a następnie połącz masę z orzechami. Wszystkie składniki po wymieszaniu powinny tworzyć sztywną i lekko lepką masę. Szpinak podgotuj w 1 łyżce wody przez około 5 minut, po czym odlej wodę i osusz liście. Zmieszaj dokładnie purée z kasztanów z czerwonym winem.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ok. 1/3 masy, dociśnij łyżką, ułóż na niej warstwę szpinaku. Nałóż pozostałą masę orzechową przekładając jej warstwy kasztanowym purée i żurawinami.
Piecz w temperaturze 150° C przez 45 minut, po czym zwiększ temperaturę do 200° C i pozostaw na kolejne 15 minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Pieczeń najlepiej smakuje podana warzywami i sosem żurawinowym.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku