Masz ochotę na coś wyjątkowego ? Poniżej przedstawiamy przepis na niebanalne danie, które sprawi, że Twoje codzienne menu wzbogaci się o nowy oryginalny pomysł na iście śródziemnomorską ucztę. Do dzieła!

Linguine z tuńczykiem, oliwkami i parmezanem

Składniki dla 4 osób:

350 g makaronu linguine,

160 g Tuńczyka  w oliwie z oliwek Rio Mare,

30 g czarnych oliwek, 

1 cytryna,

50 g parmezanu,

gałązka świeżej pietruszki,

1 łyżeczka kaparów,

40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,

sól.

Przygotowanie:

1.    Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2.    Zetrzyj skórkę z cytryny na paseczki i posiekaj pietruszkę. Następnie w jednej misce  połącz odsączonego tuńczyka, pietruszkę, kapary, oliwki i skórkę z cytryny. Dodaj kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj wszystkie składniki.
3.    Podawaj danie zaraz po przygotowaniu przybrane startym parmezanem.

Wskazówka:
Danie będzie pyszne także, gdy zastąpisz pietruszkę świeżym oregano i czarnym pieprzem.

Smacznego!



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Łyżka parmezanu kcal

Wersja do druku