O tym, że jedzenie surówek może mieć dla nas zbawienny wpływ nie trzeba nikogo przekonywać. Wszystko zależy jednak od tego, jaką i z czego surówkę sobie przygotowaliśmy. Jeżeli znajdą się w niej dodatki, które szczególnie dobrze wpływają na naszą cerę i cały organizm, już po zjedzeniu jednej porcji poczujemy się jak nowo narodzone!

Oryginalny przepis na surówkę piękności został stworzony przez Polkę żydowskiego pochodzenia- Helenę Rubinstein. Nazywana cesarzową piękna, najbogatsza kobieta świata branży kosmetycznej swój pierwszy salon piękności otworzyła w Australii. Podobne powstały wkrótce też w Nowej Zelandii. Równocześnie powiększał się rynek zbytu dla jej kremów. Na sukces, poza dobrą koniunkturą, złożył się też zmysł biznesowo – marketingowy Heleny. Postarała się o pochlebne artykuły w prasie. Dbała o rozpowszechnianie dobrej opinii sławnych Australijek o jej produktach. Filie swojej firmy otworzyła między innymi w Londynie, Paryżu i Nowym Jorku. W salonach Heleny Rubinstein podawano pacjentkom surówkę piękności jako część pierwszą zabiegu kosmetycznego.

Dzisiaj wiele kobiet wymienia się na forach internetowych często modyfikowanymi już według własnego uznania przepisami na tę surówkę. Jednak wciąż jej główną podstawą pozostają płatki owsiane i suszone owoce.


W swojej książce „100 minut dla urody” Z. Wędrowska także zamieściła przykładowy przepis na tę surówkę.

Francuska surówka piękności

Składniki:

2 czubate łyżki płatków owsianych
6 łyżeczek przegotowanej, ostudzonej wody
3 łyżki przegotowanego mleka (zimnego)]
1 łyżeczka cukru
1 duże jabłko
sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed spożyciem płatki owsiane zalej przegotowaną wodą. Następnie dodaj mleko, cukier (my proponujemy zastąpić go miodem) i grubo utarte, razem ze skórką jabłko. Na koniec wyciśnij sok z cytryny i surówka gotowa.

Podany przepis jest jedynie podstawą, która możemy dowolnie modyfikować zgodnie z naszymi upodobaniami. Do surówki śmiało możemy dodawać: owoce sezonowe (truskawki, maliny, winogrona, jagody), suszone bakalie, orzechy, słonecznik czy żurawinę. Można także dodać do niej naturalny jogurt lub mleko.

Taka surówka to bomba witaminowa dla naszego organizmu. Zawiera bowiem całą gamę  witamin, błonnika i soli mineralnych, które dodadzą nam sił na rozpoczęcie nowego dnia.  Już po kilkutygodniowym, codziennym spożywaniu surówki piękności mamy szansę stać się naprawdę piękniejsze! Te panie, które stosowały tę metodę przyznały, że stopniowo poprawiła się ich cera, włosy, a także paznokcie.






Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Winogrona tabela kalorii
Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej
Ile kalorii ma szarlotka
wino

Wersja do druku