W dobie powszechnego procesu mieszania się kultur, mamy szansę wprowadzać do wielu sfer naszego życia ciekawe urozmaicenia, dzięki którym nasza codzienność staje się bardziej interesująca i barwna.

Dzięki adaptowaniu pewnych elementów charakterystycznych dla odmiennych narodowości, monotonne z pozoru czynności stają się fascynującą wyprawą w nieznane. Najpowszechniejszą dziedziną, do której chętnie wprowadzamy innowacje jest gotowanie.

Doskonale przyrządzona potrawa ma wiele zalet, a zapewnienie uczucia sytości jest tylko jedną z nich. Dla tych bardziej wymagających smakoszy wygląd potrawy jest równie ważny jak jej walory smakowe, a ich połączenie daje prawdziwe uczucie satysfakcji. W obliczu takiego podejścia do sfery kulinarnej z pewnością nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że pięknie wyglądające danie jest podwójnie smaczne.

Wszystkie te wymagania spełnia pochodzące z odległych Indii curry, gdzie funkcjonuje jako warzywna, mięsna lub rybna potrawa w pikantnym sosie. Na zachodzie natomiast –curry jest niezwykle aromatyczną przyprawą, która swą wyjątkowość zawdzięcza mieszance m.in. kurkumy, imbiru, pieprzu czarnego, kolendry, kminu rzymskiego, gorczycy i chili. Jak przystało na prawdziwą, niedającą się wpisać w sztywne ramy egzotykę, curry jest dostępna pod wieloma postaciami, których odrębność zależy od użytych składników.

Nikogo z pewnością nie rozczaruje również kolor tej przyprawy, który swój intensywny żółty odcień zawdzięcza kurkumie, lecz występuje także w wersji czerwonej czy ciemnobrązowej. Curry to niewątpliwie osobliwe urozmaicenie w naszym polskim jadłospisie. Jednak jej wyjątkowość polega także na uniwersalności, jaką jest szeroki wachlarz produktów, które mogą być z nią przyrządzane. - Curry pasuje dosłownie do wszystkiego – mówi Anna Polkowska dyrektor generalny z firmy Kowalewski. – A Polacy coraz chętniej adaptują do swojej narodowej kuchni kulinarne nowinki. I wcale nie znaczy to, że nasze staropolskie potrawy są wypierane przez te zagraniczne. Tu chodzi raczej o urozmaicenie. A curry świetnie się do tego nadaje - dodaje Anna Polkowska. 

Przepisów na potrawy z curry jest naprawdę mnóstwo. Jednak ci, którzy obawiają się kulinarnych eksperymentów mogą w pierwszej kolejności posmakować gotowych produktów. Dzięki temu nawet najostrożniejsi będą mieli możliwość rozsmakowania się w tej aromatyczniej przyprawie i rozpoczęcia swojej własnej kulinarnej przygody z curry.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Pasta z makreli wędzonej z jajkiem i ogórkiem kalorie
Zupa rybna zabielana kalorie

Wersja do druku