Większości z nas właśnie pierogi na myśl przywodzą wspomnienia o rodzinnym domu. Takich pysznych pierogów nikt poza mamą czy babcią nie potrafi tak upichcić... Czy jednak faktycznie jest to potrawa tak skomplikowana i czasochłonna do przygotowania?

Dzisiaj, kiedy czasu mamy coraz mniej oszczędzamy go również na gotowaniu. Bazujemy na półproduktach czy świadomie wybieramy takie dania, które nie wymagają specjalnych przygotowań. Jeżeli mamy ochotę na pierogi, najczęściej kupujemy mrożone. Nie są one tak dobre i przede wszystkim tak zdrowe, jak te, które zrobilibyśmy sami.

Krótka historia pierogów

Wydawałoby się, że pierogi to typowe polskie danie kuchni staropolskiej. Jak się jednak okazuje najprawdopodobniej  zostały one sprowadzone do nas z Dalekiego Wschodu. W Europie pojawiły się najwcześniej na talerzach Włochów, ponieważ zostały sprowadzone przez Marco Polo, weneckiego kupca i podróżnika. W Polsce pierogi pojawiły się  XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ta potrawą podczas pobytu w Kijowie. Słowo „pieróg” zastępowane liczbą mnogą „pierogi” oznaczają potrawę z ciasta pieczonego, smażonego w głębokim tłuszczu i gotowanego, cienko    rozwałkowanego i wypełnionego różnym nadzieniem.

Pierogi w innych kuchniach

Pierogi to potrawa, która występuje dzisiaj w takich krajach jak: Polska, Litwa, Rosja, Białoruś, Ukraina, Chiny, Japonia oraz Włochy. W każdym z tych krajów podaje je się jednak w inny sposób. W Rosji noszą nazwę pielmieni, na Ukrainie wareniki. Będąc we Włoszech natomiast mamy okazję skosztować ravioli i tortellini, a w Chinach je się pierożki o nazwach: wonton, guo tie i jiaozi. W południowozachodnich Niemczech, w Baden-Württemberg, popularne są Maultaschen, z farszem mięsnym lub warzywnym, o kształcie prostokątnym.

W Polsce tradycyjne pierogi nadziewa się kiszoną kapustą z grzybami, kaszą gryczaną, mięsem lub twarogiem z dodatkiem gotowanych ziemniaków i podsmażonej cebuli (pierogi ruskie). Nasze uznanie także posiadają pierogi nadziewane owocami – najczęściej truskawkami lub jagodami.  Coraz częściej jednak eksperymentujmy i zaczynamy nadziewać pierogi bardziej wymyślnymi farszami. Mogą to być m.in.: szpinak, soczewica, jajka na twardo, ryby, ser żółty, orzechy czy choćby czekolada.


Kilka przepisów na pierogi

Pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem

Ciasto pierogowe:

• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka masła lub oleju
• 1 jajko (roztrzepane)
• około 1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

• 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej w mleku lub wodzie
• 1/2 kg sera białego
• 1 jajko
• 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
• sól

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Przykryć ściereczką. Przygotować farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z białym serem, jajkiem oraz miętą jeśli jest używana. Doprawić solą. Ciasto rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty. Można sprawdzić czy ciasto jest już miękkie, odławiając jednego pieroga na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Pierogi zaraz podawać ze śmietaną, posypać solą i pieprzem do smaku. Pierożki można też odsmażać na rozgrzanej patelni z tłuszczem.





Pierogi z suszonymi borowikami

Składniki:

•    5 dag suszonych borowików
•    35 dag mąki
•    jajko
•    50 dag kapusty kiszonej
•    2 cebule
•    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•    sól
•    pieprz
•    masło

Sposób wykonania:

Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyła po czym je odcedzić i pokroić. Do mąki wbić jajka, dodać ½ szkl. wody oraz szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić. Powstałe ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka. W miedzy czasie kapustę poszatkować i zalać ją wywarem z grzybów i ugotować do miękkości. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kapusty razem z grzybami i orzechami. Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na kółkach ciasta. Zlepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie.

Pierogi ze szpinakiem i orzechami

Ciasto:

• 3 szklanki mąki pszennej
• ¾ szklanki gorącej wody
• ¼ szklanki zimnej wody
• sól do smaku

Farsz:

• 40 dkg posiekanego, obsmażonego szpinaku
• ¼ szklanki prażonych, posiekanych orzechów nerkowca
• 1 jajko
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta. Składniki farszu dokładnie wymieszać. Na wykrojone krążki ciasta  nakładać farsz, złożyć, dokładnie skleić brzegi. Gotować we wrzątku 5 minut. Przed podaniem polać tłuszczem ze skwarkami, posypać zieleniną.



Podobne artykuły: