Karczochy wciąż w polskiej kuchni pojawiają się zbyt rzadko w różnorakich potrawach. Trudno dostępne wydają się być rarytasem, który ciężko wykorzystać w przygotowaniu potrawy. Tymczasem nadają się do tak prozaicznych potraw jak pizza.

Karczoch to warzywo rodem ze słonecznej Sycylii, dlatego najczęściej wykorzystywany jest podczas przygotowania posiłków z kuchni włoskiej. Do wyboru mamy trzy odmiany tego zdrowego przysmaku: zieloną, jasnozieloną (prawie żółtą) i fioletową. U nas najczęściej spotykana jest w formie marynowanej ta środkowa. Najzdrowsze jednak są oczywiście świeże karczochy, które od dawien dawna były wykorzystywane również jako afrodyzjaki.

Aby zachęcić Was do częstszego spożywania karczochów na początku wspomnę kilka słów o ich wartościach odżywczych, których te warzywa posiadają całkiem sporo. Po pierwsze są one źródłem takich składników jak: karoten, potas, wapń, żelazo, fosfor, witamina B1 i B2, PP i C oraz białka. Karczochy niwelują doskonale problemy żołądkowe związane ze zbyt dużą ilością wypitego alkoholu, ponieważ poprawiają pracę wątroby. Są idealne dla osób z podwyższonym cholesterolem, gdyż poprawiają gospodarkę lipidową we krwi. Poprawią trawienie  przyczyniają się do wydalania toksyn z naszego organizmu. Zawarte w karczochach flawonoidy natomiast skutecznie zwalczają wolne rodniki opóźniając dzięki temu procesy starzenia i zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworów.

Jak jeść karczochy? Warto wspomnieć, że częścią jadalną tego warzywa są jego pędy kwiatowe jeszcze przed rozwinięciem. W kuchni włoskiej przysmakiem są gotowane główki karczochów zalewane oliwą – w  ten sposób są też one przechowywane.

Karczochy można nadziewać, dodawać do takich potraw jak np.: pizza, kanapki czy zapiekanki. Można je również jeść same jako przystawka maczane w kremowym sosie. Spożywamy je rękoma, zanurzając kolejne płatki w sosie.

Przedstawiamy także kilka przepisów na dania z wykorzystaniem karczochów:

Karczochy nadziewane jagnięciną


Składniki:
8 karczochów
400g schabu jagnięcego
3 łyżki parmezanu w płatkach
150 g suszonych pomidorów w oleju
oliwa
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
sól morska w młynku
pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Jagnięcinę pokroić na cienkie plastry, oprószyć czosnkiem, tymiankiem, solą, dodać ketchup pikantny, łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać, odstawić w chłodnie miejsce na 24 godz. Karczochy oczyścić, aby pozostały serca, ugotować w delikatnie osolonej wodzie. Mięso smażyć na oliwie, pod koniec dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać karczochy, przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

Karczoch z sosem żurawinowym Ailloi

Składniki:
4 karczochy
Sól
1 cytryna

Sos:
2-3 ząbki czosnku
2 żółtka
Sól, pieprz
Sok z ½ cytryny
125 ml oleju roślinnego
50 g jogurtu niskotłuszczowego
2 łyżki stołowe sosu chili
50 g suszonych żurawin

Sposób przygotowania:
Karczochy opłukać i odciąć łodygi. Zagotować i posolić dużą ilość wody. Cytrynę opłukać i pokroić w plastry. Włożyć karczochy i cytrynę do gotującej się wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 30-40 minut. Czosnek obrać. Żółtka utrzeć z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać olej warzywny, mieszając wszystko za pomocą ręcznego miksera. Czosnek wycisnąć i dodać do żółtek. Dodać jogurt i sos chili, a następnie wymieszać. Ponownie doprawić. Żurawiny pokroić i dodać do powstałej masy, mieszając. Karczochy wyjąć z wody i pozostawić do osuszenia. Odrywać pojedyncze płatki i maczać je w sosie mięsistą stroną. Jedynie mięsista część płatków karczocha nadaje się do spożycia. Po usunięciu wszystkich płatków, odciąć środek (serce) karczocha i zjeść resztę z sosem.

Karczochy faszerowane

Składniki:
4    duże karczochy
2 łyżki soli
300 g pieczarek
150 g szynki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/8 I śmietany
szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania
Z karczochów usunąć łodygi i twarde liście. Czubki liści odkroić. Karczochy gotować w posolonej wodzie (woda powinna lekko przykrywać warzywa). Oczyszczone pieczarki opłukać i pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę. Grzyby podsmażyć na rozgrzanym maśle i oprószyć mąką. Dodać śmietanę i gotować 10 minut, stale mieszając. Pieczarki przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane karczochy przełożyć na sito i osaczyć. Z karczochów wykręcić wewnętrzne pączki i wyciąć je, a wnętrze wyskrobać łyżeczką i napełnić farszem pieczarkowym. Karczochy posypać szynką i podawać na stół.

Tuńczyk na piure z karczochów

Składniki:
Tuńczyk 4 steki ok. - 560 g
100     oliwy
karczochy puszkowane - 300 g
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu gryczanego
80 g parmezanu
przyprawa do potraw z ryb i owoców morza
50 ml (3,5 łyżki stołowej) białego wina
pęczek ruccoli
chipsy warzywne „Chrupiące buraczki winegret”
sos sałatkowy
sól morska w młynku
pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Tuńczyka posyp solą i pieprzem. Karczochy przesmaż chwilę na dwóch łyżkach oliwy, zdejmij z ognia, dodaj wino, miód, musztardę i zmiksuj. Do piure dodaj parmezan tarty. Tuńczyka upiecz na grillu na "różowo". Podawaj na puure posypując wierzchu przyprawą do ryb i owoców morza. Na wierzchu ułóż ruccolę przekładaną chipsami buraczkowymi. Całość pokrop sosem sałatkowym.



Podobne artykuły: