Wielkimi krokami zbli瘸j si 安i皻a Bo瞠go Narodzenia. Ju niebawem na sto豉ch, obok tradycyjnego barszczu i karpia, pojawi si serniki, makowce i pierniki. Na choince za w towarzystwie bombek zawisn s這dycze... Bo瞠 Narodzenie to zdecydowanie "najs這dszy" czas w roku, a domowe wypieki nadaj tym 鈍i皻om wyj徠kowej magii.

Palce liza i… pogryza

Grissini to s造nne w這skie paluszki chlebowe. Jak g這si legenda, przepis na paluszki zdradzi w XVII wieku pewien w這ski lekarz, kt鏎y przepisa je jako lekarstwo tury雟kiemu nast瘼cy tronu. Od tego czasu sta造 si ogromnie popularne w ca造ch W這szech. Obecnie grissini s znan i lubian na ca造m 鈍iecie s這n przek御k. Aktorka i autorka przepisy na ten przysmak - Monika Mrozowska postanowi豉 jednak zaskoczy wszystkich i do嗆 przewrotnie przyrz康zi paluszki… na s這dko.

Sekret Mistrz闚 Cukiernictwa

Nie od dzi wiadomo, 瞠 dobre wypieki poznaje si po doskona造m smaku i jeszcze lepszym wygl康zie. Dlatego najlepsi cukiernicy opr鏂z nieprzeci皻nych zdolno軼i kulinarnych musz posiada te znakomicie rozwini皻y zmys estetyczny. Ale poza umiej皻no軼iami maj oni te swoje „s這dkie sekrety”. Jednym z nich jest cukier perlisty do dekoracji wypiek闚! Produkt ten dotychczas dost瘼ny by tylko dla cukiernik闚 i piekarzy. Ten najwy窺zej jako軼i cukier o grubej granulacji, kszta速em przypomina ma貫 pere趾i. Wielko嗆 ziarenek i ich odpowiednia twardo嗆 sprawia, 瞠 cukier perlisty jest odporny na wysok temperatur i nie zmienia koloru ani konsystencji podczas pieczenia. Nadaje on s這dkim wypiekom delikatn nutk s這dyczy i niepowtarzalny wygl康.

Czekoladowe grissini – pyszne paluszki na 鈍i徠eczny st馧

W tegoroczne 鈍i皻a zaskocz podniebienia swoich najbli窺zych! Daj si ponie嗆 fantazji i opr鏂z tradycyjnych ciast przygotuj co naprawd oryginalnego. Na dobry pocz徠ek gor帷o zach璚amy
do spr鏏owania pysznych paluszk闚 grissini z dodatkiem kakao i obtoczonych w cukrze perlistym, wed逝g przepisu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaci陶o.  Bez dw鏂h zda zrobi one furor na 鈍i徠ecznym stole!

Monika Mrozowska i Maciej Szaci陶o polecaj:


Czekoladowe grissini

Ska責niki:

200 g m彗i pszennej
4 造磬i kakao
szczypta soli
20 g 鈍ie篡ch dro盥篡
1/4  szklanki mleka
40 g mas豉
1/4 szklanki  cukru trzcinowego
cukier perlisty

Spos鏏 przygotowania:

Dro盥瞠 rozrabiamy z  造磬 cukru trzcinowego i dodajemy do przesianej m彗i, kakao i soli. Mleko, mas這 i reszt cukru trzcinowego podgrzewamy, aby po陰czy wszystkie sk豉dniki. Odstawiamy do wystygni璚ia, nast瘼nie dodajemy do przesianej m彗i. Ca這嗆 starannie wyrabiamy oko這 5 minut i odstawiamy w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 40 minut. Ponownie zagniatamy i rozwa趾owujemy prostok徠 o grubo軼i 0,5 cm. Posypujemy cukrem perlistym.  Delikatnie wa趾ujemy, tak aby cukrowe pere趾i przyklei造 si do ciasta i tniemy na paluszki ostrym no瞠m. Wstawiamy do piekarnika na 180 i pieczemy oko這 15 minut.


Podobne artyku造: