Na pewno nieraz zastanawiaÅ‚yÅ›my siÄ™ nad tym, jakie pieczywo warto kupić. W piekarni czy w supermarkecie mamy ogromny wybór gatunków chleba – ciemne, jasne, także z ziarnami, wszystkie wyglÄ…dajÄ… apetycznie. SiÄ™gajÄ…c po jakiekolwiek pieczywo, przede wszystkim powinnyÅ›my pamiÄ™tać o tym, by byÅ‚o ono zdrowe. SkÄ…d jednak mamy wiedzieć, że chleb, na który siÄ™ zdecydowaliÅ›my, jest wÅ‚aÅ›nie taki?
Historia pieczywa ma około 10 tysięcy lat i sięga czasów starożytnych Egipcjan, Greków, Rzymian i Hebrajczyków, kiedy to wygniatano nasiona traw i z nich wyrabiano rodzaj ciasta na placki czy podpłomyki. Dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić naszą codzienną dietę bez chleba, bułek, rogali czy kołaczy, zwłaszcza że spożywamy pieczywo kilka razy dziennie.

Pieczywo zawiera wiele ważnych składników odżywczych i kalorii. Jest bogate w węglowodany, białka, aminokwasy, tłuszcze, błonnik, potas, fosfor, magnez, wapń, sód, witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Ze względu na rodzaj użytej mąki rozróżniamy trzy rodzaje pieczywa: żytnie, pszenne oraz mieszane.

Pieczywo żytnie wyrabia siÄ™ zarówno z ciemnej, jak i jasnej mÄ…ki, dlatego w sklepach możemy kupić klasyczny, jasny chleb żytni, a także ciemny pumpernikiel. Wybór pieczywa pszennego jest bardzo bogaty. Kupujemy je w postaci buÅ‚ek poznaÅ„skich, bagietek francuskich, chleba pszennego, chleba graham, buÅ‚ek grahamek, ale też rogali czy obwarzanków. Ostatni rodzaj pieczywa – mieszane – wyrabia siÄ™ z mÄ…ki pszennej i żytniej z dodatkiem drożdży. WÅ›ród takich wypieków znajdziemy chleb sitkowy, wiejski, sÅ‚onecznikowy, kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, praski, z sojÄ….

Na półkach sklepowych pojawiÅ‚a siÄ™ także alternatywa dla tradycyjnego chleba – pieczywo chrupkie. Jego kromki sÄ… niezwykle bogate w peÅ‚noziarniste zboża, substancje odżywcze i bÅ‚onnik. Do wyboru mamy kilka rodzajów tego chleba, m.in: z sezamem (zawierajÄ…cy sesamol i sesamolinÄ™), z dyniÄ… (bogaty w kwasy nienasycone) oraz z orkiszem (żródÅ‚o cynku, miedzi, selenu oraz witamin A i E).

Wiemy już teraz, jaki rodzaj pieczywa warto kupować. By wybrać pieczywo najzdrowsze, koniecznie czytajmy etykiety.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii majÄ… placki ziemiaczane
Chleb graham wartości odżywcze

Wersja do druku