Przemarznięta wracasz po całym dniu do domu, marzysz jedynie o rozgrzewającym i sycącym posiłku. My proponujemy kilka jesiennych pomysłów na smakowite i pożywne zupy.
Wielu z nas standardowa ogórkowa, rosół czy pomidorowa przejadła się i znudziła. Ich smak pamiętamy z dzieciństwa, często również gotujemy je dla własnych pociech. Bogate witaminy i wartości odżywcze przypominają smak tradycyjnej polskiej kuchni, ponadto zalecane są również w trakcie przeziębień i wszelkich infekcji - ich płynna postać nie podrażnia śluzówki.

Poszukując nowych smaków udało nam się jednak znaleźć kilka ciekawych pomysłów na jesienne zupy sezonowe, które choć nie cieszą się aż taką wielką popularnością, smakiem dorównują klasykom. Krem z dyni, papryki czy cukinii zachwyci każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie! Warto wziąć pod uwagę fakt, że poza walorami smakowymi, zupy są również idealne dla osób dbających o swoją figurę- porcja na jedną osobę to około 200-300 kcal, w zależności od rodzaju i składników danej zupy.

Zwłaszcza jesienią postawmy na rozgrzewające przyprawy, które nie tylko podkreślą smak naszego dania, ale przede wszystkim sprawią, że zrobi się nam cieplej nie tylko na żołądku, ale i na duszy. Jako dodatki do zup doskonale sprawdzą się m.in: imbir, kolendra, papryczka chili, a także pieprz. Pamiętajmy o tym, by nie przedobrzyć i doprawić potrawę do smaku!

Gotową zupę zawsze udekoruj ziołami, które bogate w witaminę C nie tylko poprawią jej smak, ale również sprawią, że będzie wyglądała o wiele apetyczniej. Do zup możesz przykładowo dodać: świeżą bazylię, natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, koperek lub majeranek.


A oto kilka przysmaków na jesienne, rozgrzewające zupy:


1. Zupa krem z dyni z wanilią

Składniki na 2 porcje:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę
około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
gorący bulion lub woda
sól
1 laska wanilii
świeżo zmielony czarny pieprz
grzanki z masłem

Sposób przygotowania:

W  garnku na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając. Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka. W połowie gotowania dodać wanilię.  Następnie zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.


2. Zupa cebulowa

Składniki:

25 dag cebuli
3 kostki rosołowe, najlepiej wołowe
5 dag masła
2 łyżki mąki
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki brandy (można zrezygnować)
8 kromek bagietki
10 dag sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
tymianek

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, oprószyć mąką. Chwilę smażyć, dodać czosnek. Z kostek przygotować rosół, wrzucić cebulę, wlać wino, brandy. Przyprawić. Gotować ok. 15 min. W tym czasie przygotować grzanki - posmarowane masłem podpiec w piekarniku ok. 5 min. Zupę przelać do miseczek żaroodpornych, włożyć podsmażone grzanki, posypać serem, zapiec.

3. Zupa z cukinii

Składniki na 4 porcje:

2 średnie cukinie
2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 mały pęczek kolendry lub natki pietruszki, same listki
6 listków świeżej bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz
2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki

Sposób przygotowania:

Obieramy cukinię, kroimy na plastry i wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na około 8 minut. Odsączoną cukinię miksujemy razem z drobno posiekaną kolendrą lub natką, dodajemy do gotującego się bulionu, przyprawiamy pieprzem i świeżą bazylią. Podajemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami, ze śmietaną w oddzielnej miseczce.

4. Zupa krem z porów

Składniki:

3 ładne pory (tylko białe części)
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
250 ml mleka (3.2-proc.)
120 ml gęstej śmietany (22-proc.)
masło do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
posiekana natka lub szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Dokładnie oczyść pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści. Opłucz je i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły. Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, wlej bulion. Gotuj na małym ogniu, a gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przypraw do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i - jeśli trzeba - szczyptą soli, połącz ze śmietaną, zagotuj, mieszając. Przed podaniem posyp natką albo szczypiorkiem. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.



Podobne artykuły: