Jesienią i zimą ból gardła to zmora wielu z nas. Wiele osób zmaga się z tą dolegliwością praktycznie non stop. Zimne powietrze, które wdychamy daje się we znaki i często staje się jednym z pierwszych objawów infekcji, niechybnie prowadząc do grypy.

Jeszcze parę lat temu nasze mamy i babcie w przypadku stanów zapalnych gardła radziły sobie znanymi dobrze, domowymi sposobami. Dzisiaj natomiast większość z nas, odczuwając pierwsze objawy w postaci bólu gardła, udaje się do apteki po reklamowany w gazetach czy telewizji środek. Wierzymy, że już po zażyciu jednej tabletki, przyniesie nam ulgę. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że dorośli przeziębiają się średnio trzy razy w roku, a dzieci nawet do siedmiu, kupowanie leków staje się dość kosztowne. Ponadto pozostaje tajemnica, czy faktycznie tabletki do ssania posiadają jakiekolwiek właściwości lecznicze. Z pewnością odkażają jamę ustną, uśmieżają ból, ułatwiają przełykanie i nawilżają śluzówkę. Nie mamy jednak pewności co do zwalczanie przez nie bakterii, które wywołały infekcję.

Istnieją jednak znane, domowe receptury, które bez większych wydatków, skutecznie pomogą nam zwalczyć infekcję i ból gardła.


Płukanie


Przez wielu z nas niedoceniane i nielubiane płukanie gardła, wbrew pozorom jest bardzo skuteczną metodą walki z jego bólem. Nie bez przyczyny płukanie stało się jednym z najstarszych sposobów jego leczenia.

Woda z solą


Najbardziej znaną płukana jest woda z solą – do szklanki chłodnej wody wsypujemy około ¼ łyżeczki soli i płuczemy co około godzinę.

Płukanki ziołowe

W aptekach dostępne są również gotowe preparaty do płukania, takie jak np. wyciąg z rumianku, szałwii lub tymianku. Zaparzonymi, letnimi naparami również możemy płukać gardło co około 2 godziny. Możemy także sami przygotować skuteczny napar - liść orzecha włoskiego 10g, liść babki lancetowatej 10 g, koszyczek rumianku szlachetnego 10g. Wszystko dokładnie wymieszaj. 1 łyżkę ziół zalej szklanką gorącą wodą i po 20 minutach przecedzonymi ziołami płucz gardło 2-3 razy dziennie.

Sok z czerwonych buraków

Istnieje także przepis na sok z czerwonych buraków, który od dawna znany jest jako wspaniały lek na bolące gardło. Jeśli nie mamy świeżego soku z buraków gardło można również płukać rozcieńczonym koncentratem (wg instrukcji na opakowaniu). Jeżeli chcemy przygotować go samemu -  szklankę świeżego soku z buraków mieszamy z  jedną łyżkę stołową octu (winnego lub jabłkowego). Gardło należy płukać nawet od 6 do 10 razy  dziennie.

Płukanka z chrzanu

Zalej szklanką ciepłej wody łyżkę chrzanu, łyżkę miodu i łyżeczkę startego czosnku. Przecedź i płucz gardło.


Częste picie

Podrażnione gardło należy nawilżać, dlatego nie możemy zapominać o tym, by często pić. Najlepsza będzie herbata z cytryną i sokiem malinowym. Możemy również dodać do niej kilka plasterków imbiru, który doskonale nas rozgrzeje. Na noc smakosze mlecznych napojów, mogą przygotować sobie ciepłe mleko z dodatkiem miodu. Pij także soki ze świeżo wyciskanych owoców.

Syrop z cebuli

Większość z nas pamięta jeszcze czasy, kiedy rodzice leczyli nas własnoręcznie przygotowanym syropem z cebuli. Poza bólem gardła jest on również pomocny w zwalczaniu kaszlu. Aby go przygotować potrzebować będziemy dwóch dużych cebuli, drobno pokrojonych, a  także cukru, którym je warstwowo przesypiemy. Miksturę najlepiej przygotować w słoiku, który pozostawimy w zamknięciu na kilkanaście godzin. Kiedy cebula puści sok, pijemy syrop po łyżeczce kilka razy dziennie. Możemy dodać do niego także wyciśnięty praską czosnek.


Witamina C

Na wzmocnienie zażywaj duże ilości witaminy C i to nie tylko w postaci tabletek! Jedz dużo warzyw i owoców, które są jej bezcennym źródłem.



Podobne artykuły: