Zamykam oczy, staję na wagę... Serce bije jak oszalałe, patrzę na wskazówkę i krzyczę: "Boże!! Znowu przytyłam"

Zapewne większość kobiet czytając początek tego artykułu pomyślało że jest o nich. Przesadzając z ilością czekolady naprawdę można dużo przytyć. Jedna tabliczka czekolady ma około 650 kalorii, w zależności od zawartych w niej składników. A przecież jest ona przysmakiem każdej z nas. Więc jak z niej zrezygnować?? Maskując swoje łakomstwo staramy się znaleźć odpowiedź na pytanie – „czy ma ona jakieś cenne wartości?”

Okazuje się że tak! Mimo swojej kaloryczności jest dobra dla skóry i organizmu! Gorzka czekolada bogata jest w antyoksydanty- substancje, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami (molekułami, które przyczyniają się do uszkodzeń komórek w organizmie) dostarcza naszej skórze cenne przeciwutleniacze, chroni skórę przed promieniami słonecznymi, zapobiega powstawaniu zmarszczek spowodowanych promieniami UV. Skutkiem zjadania czekolady jest również to że zapobiega starzeniu się skóry, zmniejsza ryzyko skrzepów, chroni przed nowotworem jelita i zapobiega przedwczesnemu porodowi.


Czekolada odnalazła zastosowanie także w branży kosmetycznej. Wykorzystywana jest do peelingów, maseczek, kąpieli oraz kremów. Ziarna kakaowca, z których składa się czekolada, obfitują w żelazo, magnez, cynk i wapń oraz kofeinę - czyli substancje pobudzające krążenie krwi w skórze, zmniejszające obrzęki i przyspieszające spalanie tłuszczu. Zjadanie dwóch pasków czekolady poprawia przemianę materii i układ krwionośny. Dzięki niej wiele osób wyszło z anemii.

Kiedyś uważano ją za afrodyzjak. Czekolada podczas spożycia wytwarza fenyloetyloaminę, która jest odpowiedzialna za pobudzanie w umysłach zakochanych ośrodków przyjemności. To dlatego czekoladowy przysmak energetyzuje i pobudza do działania partnerów. To nieprawda, że czekolada jest niezdrowa dla zębów – zawiera bowiem dużo magnezu, który stanowi budulec kości i zębów. Jakby tego było mało, Japończycy odkryli, że czekolada zawiera składniki zapobiegające próchnicy! Rozpoczęli już prace nad nową pastą do zębów, do której będą dodawać ekstrakt z łusek ziaren kakaowca.

Lekarze zalecają około 3 kostki czekolady dziennie, najlepiej gorzkiej. Dietetycy z kolei polecają czekoladę z orzechami lub owocami. Czarna Belgijska czekolada jest polecana sportowcom po wysiłku a także osobom uczącym się lub zmęczonym – już niewielka jej ilość natychmiast poprawia samopoczucie i napełnia energią. Jest najzdrowsza ze wszystkich.

Co ciekawe Szwajcarscy naukowcy przeprowadzili badania na 20 osobowej grupie mężczyzn palących papierosy. Zjedli oni kilka kostek gorzkiej czekolady zawierającą ponad 70 procent kakao i… obraz ultrasonograficzny pokazał u nich znaczącą poprawę przepływu krwi!! Inne badania przeprowadzili Naukowcy z Helsinek. Udowodnili oni, że czekolada poprawia nastrój przyszłych matek, a tym samym pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Dzieci matek, które jadły w ciąży regularnie ciemną czekoladę, są weselsze i bardziej aktywne. Badania te pokazują że czekolada jest zdrowsza niż myślimy!!

Zdecydowanie unikaj wyrobów czekoladopodobnych – nie mają za wiele wspólnego z czekoladą, nie posiadają wielu cennych składników a wspomagający organizm efekt ich działania trwa znacznie krócej, jest słabszy i ujawnia się z opóźnieniem.

Zdecydowanie polecam jedzenie czekolady. Najlepiej Belgijskiej czy Szwajcarskiej, których smak jest zniewalający! Jednak nie można przesadzić z jej nadmiarem gdyż nie będziemy zadowolone ze skutków tego czynu.

Czekolada na gorąco z ptasim mleczkiem

Porcja: dla 5 osób
Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
litr mleka 3,2 %
laska wanilii lub cynamonu
5 czekoladek ptasie mleczko

Wykonanie:
1. Czekoladę utrzeć na tarce na grubych oczkach. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać z niej miąższ z nasionkami. Następnie dodać mleka. Ptasie mleczko pokroić na plasterki.
2. Podgrzewać mleko z wanilią lub cynamonem na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
3.Wsypać do mleka czekoladę, ciągle ubijając aż do uzyskania apetycznej piany. Potem przelać do wysokich szklanek lub filiżanek. Udekorować ptasim mleczkiem. Podawać na ciepło




Podobne artykuły: