Jesienią wzmocnij swoją odporność poprzez dietę
Jak wiadomo owoce i warzywa uzupełnią wszelkie braki witaminy C, marchew to naturalny zbiornik karotenu, a kapusta jest wielkim zbiorem witamin: A, B, C, K, H, E i U. Buraczki dostarczają potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu i witamin. A co z ziemniakiem i grzybami, które przez wielu są uważane za smaczne a niekoniecznie zdrowe?
W królestwie ziemniaka
Z racji swej powszechnoÅ›ci na polskich stoÅ‚ach maÅ‚o kto wie, jak zdrowe to warzywo i wbrew krążącym negatywnym opiniom – wcale nie tuczÄ…ce. Zawarty w ziemniakach wapÅ„ i potas neutralizujÄ… niekorzystne dziaÅ‚anie soli kuchennej na organizm. Magnez, który dostarczajÄ… wzmacnia serce, dziÄ™ki czemu lepiej znosimy stres. Ziemniaki majÄ… również pozytywny wpÅ‚yw na ukÅ‚ad moczowy, ponieważ dziaÅ‚ajÄ… moczopÄ™dnie i tym samym oczyszczajÄ… organizm ze szkodliwych substancji. SÄ… doskonaÅ‚ym lekarstwem na problemy z pamiÄ™ciÄ… - usprawniajÄ… pracÄ™ mózgu i wzmacniajÄ… ukÅ‚ad nerwowy. Jak podawać ziemniaki żeby nam nie spowszedniaÅ‚y?
Zamiast serwować je jako składnik drugiego dania warto z nich samych stworzyć danie główne w postaci sałatki:
Składniki:
500 g maleńkich ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
3 zÄ…bki czosnku
2 łyżeczki musztardy francuskiej Develey ( z całymi ziarnami gorczycy )
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
sól
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę mieszamy z majonezem i rozgniecionym czosnkiem, musztardą, posiekanym koperkiem i solimy do smaku. Zimne ziemniaczki zalewamy sosem i mieszamy.
Grzyb na zdrowie
Tegoroczna jesień jest hojna także w grzyby. Choć Polacy rozkoszują podniebienia ich smakiem, nie mają zaufania co do ich właściwości odżywczych. Mylne założenie. Ostatnie badania wykazały, że grzyby są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Mają mniej białka niż warzywa, ale ze względu na to są niskokaloryczne. W 90 procentach składają się z wody. Są za to bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy. Grzyby są zdrowym pożywieniem, choć ciężkostrawnym. Wśród powszechnie spożywanych grzybów najwięcej strawnego białka zawierają pieczarki i borowiki.
Nasza szybka i smaczna propozycja podawania grzybów to przepis na borowiki z sosem winegret.
Składniki:
• 1 kg borowików
• 2 zÄ…bki czosnku
• 2 Å‚yżki oliwy
• 4 Å‚yżki dressingu winegret
Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z dressingiem winegret. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.
Jesienna kuchnia podobnie jak sama pora roku jest pełna inspiracji. Ważne, by w ramach kulinarnych fantazji w pełni wykorzystać potencjał odżywczy jesiennych produktów.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii kapusta z kiełbasąmajonez kalorie łyżeczka
Ile kalorii ma Surówka z kapusty pekińskiej
Wersja do druku
Szukaj
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp